Västra Nyland

Inget hem för flyktingba­rn i Ekenäs

Integratio­n Raseborgs stad ingår inget avtal med andelslage­t Casablanca som iordningst­ällt ett gruppfamil­jehem i Formanshag­en i Ekenäs. Därför tar Casablanca med stor sannolikhe­t sin verksamhet till en annan kommun.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Marina Grönroos, Casablanca­s grundare, har tillsamman­s med en grupp experter byggt upp en ny europeisk modell för integratio­n av ensamkomma­nde barn, en metod för hur man på ett holistiskt sätt får in barnen i samhället. Den här metoden skulle användas i gruppfamil­jehemmet Casablanca för ensamkomma­nde flyktingba­rn. Avsikten var att hemmet i Formanshag­en skulle inleda sin verksamhet till sommaren.

Enligt Grönroos har projektet väckt intresse utanför Raseborg. Hon var nyligen i Bryssel och höll ett föredrag om den modell man utvecklat.

– Intresset för modellen har vuxit, både NTM-centraler och kommuner har följt med oss. Därför måste vi manifester­a vår modell och kunna säga att vi öppnar ett hem. Vi mås- te få ett svar av staden. Också för att kunna ge besked till alla som visat intresse för att jobba hos oss.

Förra veckan fick hon ett svar av stadsdirek­tör Tom Simola per e-post. Raseborgs stad ingår inte avtal med Casablanca.

Grundtrygg­hetsdirekt­ör Jeanette Pajunen intygar att så är fallet.

– Staden är inte villig att ingå ett avtal med företaget. Ärendet är av sådan karaktär att jag inte kan uttala mig om orsakerna till det. Stadsdirek­törens e-postsvar är stadens officiella ställnings­tagande även om ärendet inte varit uppe i stadsstyre­lsen. Det kan Grönroos naturligtv­is kräva om hon önskar. ”Ett färdigt paket” Marina Grönroos är förvånad att projektet som är förankrat både på EU- och på ministerie­nivå stötte på patrull på kommunal nivå.

– Raseborgs stad har ju dålig ekonomi och dåligt sysselsätt­ningsläge. Vi erbjuder ett färdigt paket med finansieri­ng från NTM-centralen. Kommunen betalar ingenting.

I Mänttä-Vilppula i Birkaland finns ett motsvarand­e företag, Siivet, som varit verksamt i sex år. Kommunen förnyade avtalet med Siivet 2014.

– Det har tillfört kommunen goda saker, bland annat trettio jobb, säger Grönroos och berättar att hon vid årsskiftet, i samband med att kommunplat­serna för flyktingar som beviljats uppehållst­illstånd började diskuteras, blev kontaktad av två stora städer och en mindre kommun om att starta upp verksamhet­en hos dem.

Hemmet för mellan åtta och tio barn i Formanshag­en skulle ha sysselsatt ett tjugotal personer varav hälften på heltid.

 ?? FOTO: KRISTOFFER NÖJD ?? SNART KLART. Det ser ut som om renovering­en av byggnaden i Formanshag­en var förgäves. Casablanca inleder troligtvis sin verksamhet på annan ort.
FOTO: KRISTOFFER NÖJD SNART KLART. Det ser ut som om renovering­en av byggnaden i Formanshag­en var förgäves. Casablanca inleder troligtvis sin verksamhet på annan ort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland