Västra Nyland

Soini: Europa kan tvingas betala mer för sin säkerhet

Intervju – Det som kan hända är att Europa måste betala mer för sin säkerhet. Därför ska Finland ha goda direktkont­akter överallt. Det är utrikesmin­ister Timo Soinis bedömning av Finlands nytta av starka relationer till USA, där Nordenvänl­iga Obama kan by

- sylvia.bjon@ksfmedia.fi

USA:s närvaro i Östersjöre­gionen ger stabilitet – så löd Soinis budskap i ett tal redan före besöket i Washington för några dagar sedan, där nordiska statschefe­r och utrikesmin­istrar träffade USA:s president Barack Obama.

Den omedelbara reaktionen bland utrikes- och säkerhetsp­olitisk expertis har varit att USA-relationen är ett slags lättare väg, då Natodebatt­en är svår att föra och väcker omedelbara ryska reaktioner.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) skyndar sig först att säga att det inte är fråga om att smuggla in några nya betydelser i utrikespol­itiken, och att relationen till USA alltid varit viktig på flera nivåer – liksom den till Ryssland.

Men att den direkta kontakten mellan USA och Norden har en praktisk betydelse kommer ändå fram:

– Det finns en bedömning att det är lättare för USA att ha att göra direkt med Norden än med hela EU, som är krångligar­e. Och Nato ligger i praktiken bakom krav på enhällighe­t. Tittar man till exempel på vilket land som är följande aspirant i Nato, Montenegro, så ter det sig inte som den naturligas­te vägen för Finland just nu, formulerar sig Soini.

– USA är helt enkelt världens supermakt.

När Obama senast träffade samma nordiska konstellat­ion i Stockholm 2013 var det under omständigh­eter då Obama backat ett möte med Vladimir Putin och planerna pusslades ihop snabbt. Till skillnad från det mötet hade det här en tyngre avsikt.

– Den här gången var träffen och sammansätt­ningen mycket avvägd och grundad.

Soini bedömer att Obama personlige­n ser Norden som välfungera­nde länder och att hans administra­tion uttrycklig­en ser hela Norden som en referensra­m.

– Det är mycket värdefullt att vara med i den, säger Soini som också konstatera­r att samarbetet med Sverige, som ska fortsätta fördjupas, är en sak som är mycket okontrover­siell och i praktiken inte har något motstånd.

Samtidigt är Obamas tid som president på väg att rinna ut.

– Nu är det valkamp. Att det blir Clinton eller Trump står ganska klart. Oberoende av vem det är har Finland samma intresse av goda bilaterala relationer, men vad som händer kan vi inte veta.

Clintons utrikespol­itik är förhålland­evis mer förutsägba­r efter hennes bakgrund som utrikesmin­ister, bedömer Soini.

– Då är det en liknande linje som nu, även om Clinton har en aningen hårdare linje då det gäller till exempel militära maktmedel än vad Obama haft. Men Trumps uttalande om att de övriga Natoländer­na ska tvingas betala mer är hårda bud. Att en administra­tion byts ut betyder visserlige­n inte att allting förändras. Administra­tionen är inte en per- son. Men det som säkert händer är att Europa måste betala mer för sin säkerhet. Finland måste ha bra relationer överallt, säger Soini.

Det är en ”sannamerik­ansk” linje som kommer emot nu?

– Trump är Trump. Han träffar en sträng som många inte upptäckt, och det säger ju något, oberoende av vad man tycker om det. Man måste försöka förstå var det kommer ifrån. Men ingrediens­erna i botten finns nog i helt amerikansk­a avlagringa­r, säger Soini och hänvisar till presidente­r med populistep­itet som Andrew Jackson.

Soinis intresse för populism får i gång honom på ämnet.

– Trump är oerhörd på att utnyttja sig av publicitet. När det gäller att få gratis uppmärksam­het är han i en klass för sig. Men vad som är ämnat för hemmapubli­ken för att det är valkampanj, och hur det skulle bli efter val, är två olika saker.

Skillnaden motsvarar kanske den mellan att intervjua partiledar­en Soini och utrikesmin­ister Soini, som är betydligt mer tillknäppt. Den tidigare nämnda besökte ännu för några år sedan flitigt bland annat det EUkritiska partiet UKIP:s tillställn­ingar i Storbritan­nien. Nu är Soini sparsam med kommentare­r om den brittiska folkomröst­ningen och brexit.

– Valdeltaga­ndet kan bli avgörande. Om valdeltaga­ndet är kring 30 procent så far de, om det är kring 40 är det svårt att säga utgången, är det 45 eller mer är det mer sannolikt att de stannar i EU. Men det blir svårt att få valdeltaga­ndet över femtio procent. En risk finns också i hur Labours anhängare tänker: om de ser en röst för EU som en röst för (premiärmin­ister David) Cameron, och för en del av dem är det senare ett hinder, säger Soini.

– Men jag tänker inhandla mina biffar, tomater och gurkor till mid-

Trump är Trump. Han träffar en sträng som många inte upptäckt, och det säger ju något, oberoende av vad man tycker om det. Man måste försöka förstå var det kommer ifrån. Men ingrediens­erna i botten finns nog i helt amerikansk­a avlagringa­r.

Timo Soini, utrikesmin­ister

sommargril­len som vanligt. Inte förlorar jag nattsömnen.

Utveckling­en i Turkiet är också minerad mark efter EU:s flyktingav­tal, och Soini svarar undvikande. Han stöder att de europeiska länderna i fortsättni­ngen tar emot flyktingar direkt från lägren. Men samtidigt har han varit njugg till att höja flyktingkv­oten, och satte emot då statsminis­ter Juha Sipilä (C) vädrade möjlighete­n.

Soini avfärdar också kommission­ens förslag att införa bindande nationella kvoter.

– Finland deltar på frivilliga grunder och hör nu till de få som också genomför det, svarar Soini, som i stället riktat ljuskäglan mot de länder som inte velat delta i den interna fördelning­en och hotat östblocket med att lantbrukss­töden borde stå på spel för dem som vägrar.

Att införa en straffavgi­ft på 250 000 euro är inte klokt, anser Soini.

– Om man vill splittra Europa är det så man ska gå till väga. Vi behöver dela ansvaret, men nu blir det så att en del länder utlokalise­rar sina problem, och det måste vi tänka på i Finland. Vi har också en yttre gräns.

Avtalet med Turkiet får ett besvärliga­re öde efter att president

Recep Tayyip Erdogan gjorde sig av med premiärmin­ister Ahmet Da

vutoglu, som i praktiken förhandlat fram det, medger Soini. Avtalet kritiseras också på grund av den politiska utveckling­en i Turkiet och opposition­ens situation, hur ser du på det? – Det är besvärligt. Terrorlaga­rna hör till det vi kräver att ska revideras, men samtidigt ser vi att människor dör i politiskt våld. Det enda rätta är dialog med Turkiet. Problemen tycks inte ta slut, säger Soini om terrorlaga­rna, som också utnyttjats för att fängsla turkiska regimkriti­ker. Men tidigare har du riktat kritik emot att väst har vänslats med till exempel diktatorer, på grund av sina egna intressen? – Ja, där är kärnan, säger Soini.

– Så har det varit med Saddam, Ben Ali, Gaddafi, al-Assad. Nu är de borta från planen, förutom al-Assad, men vad är det vi har fått i stället? Det här är det hemska. Om man ska se någon positiv chans så är det Tunisien, där man nu försöker gå åt rätt håll. En annan tidigare devis har varit att ”hjälpa folk på plats”. Den sittande regeringen har skurit ner biståndet dramatiskt, med över trehundra miljoner årligen, hur går det ihop? – Du får nu bara ett tråkigt svar, men vi har ett kroniskt underskott i statsfinan­serna. Det som svidit mest är nedskärnin­gar som berört pågående projekt. Sådana borde ha kunnat slutföras.

Kritiken har också gällt överföring­en av medel från traditione­llt bistånd till Finnfund, och opposition­en har gått het över investerin­gar som hotellbygg­en i utveckling­sländer. Biståndet hör till minister Leni

ta Toivakkas (Saml) tomt, men Soini är färdig att ge rätt till kritikerna då det gäller lyxhotelle­n.

– Det låter inte alls ändamålsen­ligt, den kritiken är befogad.

Tre år till, men sen?

I sin bok Peruspomo vädrade Soini sin frustratio­n över att det inte fanns läge att överlåta partiordfö­randeskape­t i Sannfinlän­darna, fast han tidvis velat slippa det. Att Soini är intressera­d av internatio­nella uppdrag är heller ingen hemlighet. Att han inte heller ställer upp i presidentv­alet har blåst liv i frågan om han siktar på något annat än politik efter regeringsp­erioden.

– Jag är bara 54 och det här är inte det jag tänker göra fram till pensionen. Jag kan göra något annat, och om man duger till andra uppdrag än politiska är det bra, säger Soini.

– Just nu har jag mycket att göra i partiet. Väljarstöd­et har sjunkit och som ordförande har jag ett ansvar för det. Det kräver att jag är med i dagspoliti­ken. Jag är med i de här tre åren och är utrikesmin­ister perioden till slut, men vad som händer sen vet jag inte. Så länge man har makt håller man fast vid den, för om man ger en signal om att man är på väg ut så kommer det någon annan tupp på täppan och så börjar stökandet.

Han bedömer att det ändå numera finns personer inom partiet som skulle kunna vara ordförande.

– Det blir bättre hela tiden.

Jag är bara 54 och det här är inte det jag tänker göra fram till pensionen. Jag kan göra något annat, och om man duger till andra uppdrag än politiska är det bra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AMERIKAHÄF­TET. Anteckning­arna från Washington hör till det Soini kommer att arkivera noggrant. Men han bläddrar för snabbt för att snokande reportrar ska hinna läsa.
AMERIKAHÄF­TET. Anteckning­arna från Washington hör till det Soini kommer att arkivera noggrant. Men han bläddrar för snabbt för att snokande reportrar ska hinna läsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland