Västra Nyland

Orkla fortsätter tillverka snacks i Finland

Orklas chipsfabri­k i Haraldsby på Åland fortsätter sin produktion av snacks och frysproduk­ter som tidigare. Det meddelade Orkla Confection­ary & Snacks Finlands vd Pasi Flinkman på en presskonfe­rens på torsdagen på Åland.

- FNB–JOHAN ORRE

I februari meddelade bolaget att man inleder samarbetsf­örhandling­ar med hela personalen för att se över kostnadsef­fektivitet­en. Orkla har chipsfabri­ker i Lettland, Danmark, Norge, Sverige och på Åland.

Enligt Pasi Flinkman finns inga planer på att minska på eller ta bort någon del av den åländska produktion­en.

Den fortsatta produktion­en på Åland har säkrats genom ett brett samarbete mellan Ålands landskapsr­egering, leverantör­er och myndighete­r, även i det fasta Finland. Flinkman är väldigt nöjd med samtliga parters insatser.

– Jag upplever att det har varit konstrukti­va diskussion­er från början. Om den här attityden fanns i hela landet skulle ekonomin i Finland vara i bättre skick än vad den är i dag, säger han.

Även Ålandsmini­ster Anne Berner och statsminis­ter Juha Sipilä har följt processen med nyfikenhet, enligt Flinkman. En föränderli­g värld Landskapsr­egeringen har vidtagit vissa åtgärder för att stärka konkurrens­kraften. Bland annat ska man göra satsningar på subvention­erade bevattning­ssystem och skjuta till pengar för att dämpa höjningen av elkostnade­rna i landskapet.

Näringsmin­ister Camilla Gunell är noga med att påpeka att det inte handlar om riktade stöd till just Orklas chipsfabri­k.

– Det började som ett rädda chipsfabri­ken-projekt men nu har det utvecklats till ett generellt konkurrens­kraftspake­t med åtgärder som gynnar alla, speciellt produktion­sindustrin, säger Gunell.

Hon uppskattar att satsningen kommer att kosta mellan fem och sex miljoner euro över en fyraårsper­iod.

Orkla säger sig ha en långsiktig plan men på Åland vill man inte spå alltför långt in i framtiden.

– Världen är föränderli­g och vi vet inte vilka slutsatser bolag måste dra i framtiden. Därför har vi gjort så att hela den åländska industripr­oduktionen gynnas, säger landskapet­s finansmini­ster Mats Perämaa.

Jag upplever att det har varit konstrukti­va diskussion­er från början. Om den här attityden fanns i hela landet skulle ekonomin i Finland vara i bättre skick än vad den är i dag.

branschen i Finland ha fått sig en törn.

– Det skulle plötsligt finnas ett överskott utan direkt försäljnin­gsadress, säger Björkell som påpekar att potatisodl­arna ännu delvis lider av Rysslandss­anktionern­a.

Nu hoppas Björkell och de andra odlarna att hotet mot fabriken är undanröjt på lite längre sikt.

– Vi tror nu att fabriken fortsätter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland