Västra Nyland

Oro trots lättnad

- FNB–JULIA JOHANSSON FNB–SPT-MARCUS LILLKVIST

Det är en stor lättnad. Så säger den åländska potatisodl­arförening­ens ordförande Jonas Lundberg om beskedet att Orkla kommer att fortsätta sin produktion på chipsfabri­ken i Haraldsby. Samtidigt finns det fortfarand­e saker som oroar. Prissänkni­ngen på potatis är en av dem. Även om lättnaden är stor till följd av det positiva beslut som rapportera­ts om chipsfabri­kens framtid hänger orosmolnen kvar över potatisodl­arna på Åland. De avtal som skrivits på under förhandlin­garnas gång sänker priset på potatisen vilket ger odlarna 10 procent mindre för sin potatis.

– Det positiva beslutet är så klart en lättnad men det är en väsentlig prissänkni­ng vi står inför. Vi kommer att behöva titta på sätt att göra produktion­en lönsam framöver, säger Jonas Lundberg.

Det här handlar inte bara om att se över kostnadern­a för fabriken utan odlarna behöver också se över sina kostnader.

Det bevattning­sstöd som landskapsr­egeringen initierat ser Lundberg positivt på. Han säger att bevattning­smöjlighet­erna minskar risken för dåliga skördar vilket i förlängnin­gen leder till en högre lägstanivå på skördarna.

– Vi behöver titta på hur vi kan utveckla odlingen framöver för att göra den mer lönsam. Det här handlar inte bara om att se över kostnadern­a för fabriken utan odlarna behöver också se över sina kostnader, säger han.

Till följd av de nya avtalen och sänkta priserna på potatis tror Lundberg att vi de närmsta åren kommer att se en minskning i potatispro­duktion på Åland. Men att ett stort antal bönder skulle välja att lägga om delar av sin produktion till följd av de nya avtalen finns det ändå inga indikation­er på menar Lundberg.

– Mindre betalt för skördarna gör att vissa bönder väljer att lägga om delar av sin produktion. Vi har sett den här tendensen vid tidigare prissänkni­ngar och det är sannolikt att det är så det kommer att se ut den här gången också, säger han. i åtminstone fem år till, säger Staffan Björkell som berättar att odlarna har levt med viss oro ända sedan norska Orkla köpte upp den lokalt ägda fabriken för drygt tio år sedan.

Förutom chips tillverkas också andra snacks samt djupfrysta varor som pommes frites och klyftpotat­is i fabriken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland