Västra Nyland

Framgångar för Rasbudo i Estland

- VN

Knappt hade det finländska taekwondo-laget landat efter EM i Grekland, så var det dags för nästa stora utmaning. Tävlingen Balt Cup 2016 i Tallinn kan ses som säsongens sista tävling innan sommaren kommer.

Totalt 11 deltagare ställde upp från Finland, alla represente­rade Raseborgsf­öreningen Rasbudo. Framgången blev stor då det blev tre guld, fyra silver och åtta brons.

Balt Cup är en stor tävling med cirka 500 deltagare från länder som Vitrysslan­d, Ryssland, Ukraina, Lettland, Estland och Finland.

Första dagen var avsedd för ungdom, vuxna, seniorer och veteraner. Det tävlades i TUL (rörelsemön­ster) och sparring. Den finska coachen Rafael Kesti hade ett tufft program då flera av de tävlande skulle vara i sina tävlingsri­ngar samtidigt.

Men alla tog sitt ansvar och gjorde vad de bara kunde för att allt skulle kunna lösa sig. Bäst visade sig detta i att lagets yngsta tävlande Aron Kesti 7 år fick ställa upp som coach till Erkki Karhu då han skulle delta i sparring för veteraner.

– Han peppade, han kämpade och gjorde precis vad han skulle göra, sade Erkki Karhu efteråt.

Och kanske gjorde det susen för Karhu lyckades ta ett brons i sparringen. Rysare med bruten tå Lördagens rysare stod Rufus Kesti för då han tävlade i sparring. I vanliga fall pågår en match 2x2 minuter, men den här matchen pågick i närmare 20 minuter och avsluta- des slutligen med ”golden point” (första poäng vinner). Där vann Kesti matchen till sin favör.

Kesti skadade foten under matchen och kämpade således i tre ronder med bruten stortå. Han ställde även upp i specialtek­nik därefter, men lyckades inte nå kvalgränse­n. Många medaljer På lördagen blev det en lång rad medaljer. Erkki Karhu tog guld i TUL och alltså brons i sparring. En likadan medaljsaml­ing blev det också för Anna Liljestran­d i sin klass, medan Katja Köngäs tog silver i TUL.

Rufus Kesti tog till slut silver i sparring och brons i TUL. Han var säkert revanschsu­gen efter sina två fjärde platser i EM och han kämpade hårt med sin brutna tå, vilket också gav utdelning.

Övriga medaljörer på lördagen var Linda Helenius som var tvåa i sparring, samt bronsmedal­jörerna Denise Nöjd i TUL och Josefin Sundberg i sparring. Seger för Emma Karhu Söndagen var barnens och kadetter-

nas dag. Inte heller nu gick Rasbudo lottlöst från medaljstri­den.

Emma Karhu tog guld i TUL och har under våren utvecklats mycket. Tre bronsmedal­jer blev det också genom Irene Kesti och Aron Kesti, båda i sparring, samt Lauri Lahtinen i TUL.

Därtill tog Rasbudo ett silver i en lagtävling med trion Aron Kesti, Irene Kesti och Emma Karhu. För Finlands del är detta en en ny gren som för första gången visades upp på FM i våras där Rasbudo då ställde upp med fyra lag.

Gruppen gör en uppvisning i självförsv­ar med en koreografi som de själva har arbetat fram. Man visar upp en teatralisk verklighet­strogen händelse där man använder sig av självförsv­arsteknik som man har lärt sig.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FRAMGÅNGAR. Emma Karhu, Aron Kesti och Irene Kesti tog medaljer både individuel­lt och i lag.
FOTO: PRIVAT FRAMGÅNGAR. Emma Karhu, Aron Kesti och Irene Kesti tog medaljer både individuel­lt och i lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland