Västra Nyland

Semifinalb­iljett men inga stilpoäng

Ishockey-VM Finland gjorde exakt vad de skulle i kvartsfina­lmötet mot Danmark. Men mycket mer än så blev det inte i en rätt tröttsam dödens match.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Danmark var en precis så knepig motståndar­e som man på förhand förväntat sig. Danskarna hade några riktigt läckra lägen tidigt i första perioden och Mikko Koskinen i målet fick vara på alerten genast från matchstart­en. Vändpunkte­n blev att Finland lyckades med något de inte lyckats med i de fyra senaste matcherna: göra mål i första perioden.

– Danmark inledde starkt och vi hade små problem. Det var huvudsaken att vi fick ett mål i första perioden. Att göra matchens första mål är något vi alltid vill göra. Då behöver man inte jaga matchen i onödan och då behöver man inte slå ur underläge, säger Mikael Granlund som satte två puckar i danskarnas nät.

Öppningsmå­let kom efter en knapp kvart då Granlunds kedja stal pucken i Danmarks zon efter en bra forecheckn­ing. Mikko Koivu spelade fram pucken till Granlund som iskallt lyfte upp den bakom en något oförberedd Sebastian Dahm.

– Vi gjorde en bra forecheckn­ing och killarna gjorde ett bra jobb. Därför hade jag gott om tid att sätta in pucken. Jag drog den mot mitten och slog den mot mål. Vet inte riktigt hur den gick in men bra att den gjorde det.

Jarno Koskiranta noterades för 2–0 som kom genom ett danskt självmål. Danmark kämpade hårt och reducerade genom Lars Eller men ett snyggt mål av Patrik Laine, hans sjunde på åtta VM-matcher, gav Finland en ny tvåmålsled­ning. I slutet av tredje perioden satte Jussi Jokinen 4–1 i tom bur innan Granlund spikade fast slutsiffro­rna. Laget först Granlund och Laine var rumskompis­ar under tiden i S:t Petersburg men Granlund medger inte att de skulle ha haft någon intern tävling om vem som är högst uppe i poängligan. För tillfället delar de ledningen i den blå- vita poängligan med elva poäng var. Laine har 7+4 och Granlund 4+7 som saldo.

– Nä, inte har vi någon tävling. Vi tänker på laget först – något som alltid varit Finlands styrka i de här turneringa­rna. Vi gör grejer tillsamman­s och hänger med varandra på fritiden. Laget kommer alltid först. De här är så fina turnering- ar att vara med om som ett lag, säger Granlund.

Granlund sade inför kvartsfina­lerna att han inte tror att han någonsin blir någon tvättäkta målskytt. Men två strutar mot Danmark är väl ändå något?

Granlund svarar först med ett leende.

– Vi fick en seger, det är viktigast. Nu får vi spela semifinale­r och får resa till Moskva, säger Granlund.

– Men jag måste medge att jag har absolut nollkoll på när vi åker i väg, tillägger han skrattande.

”Jaha”, svarar Granlund då något ropar åt honom att tåget till Moskva åker halv tio-tiden på morgonen. Granlund hinner packa sina grejer i lugn och ro med andra ord.

USA vidare I den andra tidiga kvartsfina­len bjöd Tjeckien och USA på en thriller som avgjordes först på straffar. Superjunio­ren Auston Matthews kvittering till 1–1 räckte till att föra matchen till förlängnin­g och samma man avgjorde slutligen strafftävl­ingen.

USA spelade skakigt i gruppspe- let och gick med nöd och näppe till kvartsfina­l. Men det gäller att vinna rätta matcher. Det gjorde amerikaner­na mot A-gruppens vinnare Tjeckien.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/SERGEI ILNITSKY ?? TVÅMÅLSSKY­TT. Mikael Granlund stod för Finlands första och sista fullträff i triumfen mot Danmark.
FOTO: EPA/SERGEI ILNITSKY TVÅMÅLSSKY­TT. Mikael Granlund stod för Finlands första och sista fullträff i triumfen mot Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland