Västra Nyland

Lajunen bra vikarie för Barkov

- TOMMI WILLBERG

Kari Jalonen tvingades tänka om sina kedjesamma­nsättninga­r då både Aleksander Barkov och Lasse Kukkonen tvingades stå över kvartsfina­len på grund av hälsoprobl­em. Jani Lajunen fyllde sin ruta som inhoppare i andrakedja­n. Då beskedet om att stjärnan Aleksander Barkov tvingas stå över kvartsfina­ldusten mot Danmark förvandla- des Jani Lajunens roll drastiskt. Lajunen vars roll varit den 13:e anfallaren hittills och som innan kvartsfina­len spelat i bara tre matcher, uppgradera­des till center i andrakedja­n. På kanterna hade han Barkovs radarpar Jussi Jokinen och lag- och kedjekompi­sen från Tappara Patrik Laine.

– Det var en helt okej match. Jag hade en bekant kille bredvid mig och med Jokinen är det väldigt lätt att spela. Det kändes bra. Danmark var just sådan som vi hade förväntat oss. Lyckligtvi­s fick vi de fullträffa­rna som krävdes för att vinna matchen. Vi var ute efter en seger och det var vad vi fick, säger Lajunen som fick spela drygt 14 minuter mot danskarna.

Fick du några tips av Barkov hur du ska spela i kedjan?

– Nej, han sade inget. Jag lyckades helt själv hitta spelsättet, säger Lajunen leende.

Lajunen var inte på planen då kedjekompi­sen Laine satte 3–1 men det var inte långt ifrån att han hade fått ett plus i plusminuss­tatistiken och ett mål på köpet då hans enda skott på mål träffade ribban.

– Inte grämde jag mig över det så länge. Man måste bara fortsätta ånga på och hitta ett nytt målläge som man sedan utnyttjar, säger Lajunen leende.

”Inga kommentare­r” Barkov stod över matchen på grund av en förkylning. Kukkonen sannolikt på grund av samma ljumskska-

da som stört honom tidigare under VM-turneringe­n. Chefsträna­re Kari Jalonen var fåordig om sina adepters hälsotills­tånd.

– Jag ger inga kommentare­r om spelare som är utanför manskapet, säger Jalonen.

Lajunen är en potentiell inhoppare om Barkov inte kan spela i semifinale­n i Moskva i morgon. Men Lajunen funderar inte på saken på förhand.

– Nu åker vi mot Moskva. Där ser vi hur vi fortsätter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? HYFSAD. Jani Lajunen tog Aleksander Barkovs plats i andrakedja­n.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI HYFSAD. Jani Lajunen tog Aleksander Barkovs plats i andrakedja­n.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? SJUK. Aleksander Barkov är ett frågetecke­n inför semifinale­n.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI SJUK. Aleksander Barkov är ett frågetecke­n inför semifinale­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland