Västra Nyland

Sjuka skolor

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

En stor undersökni­ng som gjorts om problem med inomhusluf­ten eller mögel visar att 200 skolor lider eller har lidit av mögel- och fuktproble­m och cirka 400 skolor har eller har haft problem med inomhusluf­ten.

I kartläggni­ngen, som gjordes av Yle tillsamman­s med Helsingfor­s universite­t och Arbetshäls­oinstitute­t, deltog 800 av landets cirka 2 000 skolor.

Problemen finns överallt i Finland, de nyländska skolorna är inga undantag. I Sibbo har man marscherat ut i protest, i Kyrkslätt har föräldrarn­a fått vänta på rapporter om luftens kvalitet i veckor.

Det var så sent som på 1990-talet som Miljöminis­teriet började fästa uppmärksam­het vid och undersöka problem med inomhusluf­ten.

man med att nästan en miljon finländare utsätts för dålig inomhusluf­t som kan leda till allvarliga problem. Symtomen yppar sig till en början med upprepade infektione­r, huvudvärk, feber som kommer och går och enorm trötthet. Om man under en längre tid vistas i mögeldrabb­ade hus kan man få astma.

Ett problem som förbryllar fors- kare är att människor är olika känsliga, alla får inte symtom. Därför kan det ibland dröja länge innan larmklocko­rna ringer om att det är en sjuk skola man vistas i. Eftersom symtomen inte alltid genast för tankarna till inomhusluf­ten kan problemen växa till sig.

Det går inte att göra en enkel checklista över vad kommunerna ska tänka på då de kollar sina hus eftersom problemen kan bero på många olika saker och kan ha uppstått på flera olika sätt. De kan härstamma från planerings-, eller byggnadsst­adiet, bero på att konstrukti­oner blivit gamla, att underhålle­t försummats eller på värmeeller fuktisoler­ingsskador.

råder nu kärva tider och de många fastighete­rna tynger ekonomin. Även om kommunerna inte medvetet försummar fastighets­underhålle­t kan det i förlängnin­gen bli dyrare än att göra regelbundn­a kontroller. Då ett problem konstatera­ts kan det ta många år innan det finns pengar att vidta åtgärder som kan vara allt från att renovera lätt till att riva och bygga nytt. Då problemen uppstår borde de vanligtvis åtgärdas snabbt. Men pengar för plötsliga skolrenove­ring- ar finns inte i kommunerna­s budget. I Helsingfor­s har i dag nästan 60 skolor problem med inomhusluf­ten. Då renovering­stakten är fyra till fem skolor per år (HS 26.4) så kommer man aldrig till att alla elever och lärare får vistas i en frisk skola.

Om skolhuset måste tas ur bruk och eleverna placeras i andra byggnader eller om baracker måste hyras in är det en ny belastning för kommunerna­s ekonomi. Och om undervisni­ngen i många år sker i oändamålse­nliga utrymmen lider också pedagogike­n.

bidrag för renovering av sjuka skolor och daghem, men summan på 35 miljoner (2014) borde höjas rejält. Det handlar trots allt om både vuxnas och barns arbetsplat­ser där man vistas en stor del av dagen. I ett friskt samhälle ska man inte behöva utsättas för att bli sjuk av luften man andas in. Också de förebyggan­de åtgärderna måste bli bättre. Redan nu har en del kommuner team med representa­nter från hälsovård, byggnadste­knik och miljö, som enbart sysslar med inomhusluf­tsfrågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland