Västra Nyland

Åland övertygade Orkla

Det är inte varje dag jordbruket får goda nyheter, men torsdagen var en sådan.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik. jansen@ksfmedia.fi

Beskedet att den norska livsmedels­koncernen Orkla inte lägger ned sin chipsfabri­k på Åland var glädjande inte bara för ålänningar­na utan också för dussinet nyländska potatisodl­are som levererar råvara till fabriken.

Om chipstillv­erkningen hade upphört hade stora mängder åländsk potatis kunnat komma ut på fastlandsm­arknaden, och pressat den redan ansträngda lönsamhete­n.

Chockvågor­na drog över hela öriket när Orkla i februari meddelade att man överväger att flytta bort produktion­en från fabriken i Haraldsby. Chipsfabri­ken har drygt hundra anställda, men det åländska potatisklu­stret innehåller många andra komponente­r.

Varje år kör 3 000 chipslasta­de lastbilar från Åland till fastlandet. Hade de här transporte­rna upphört hade det påverkat både den åländska transports­ektorn och rederierna. Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström säger att chipsfabri­ken genererar flera hundra jobb.

När hotet mot chipsfabri­ken blev känt inleddes en bred räddningsa­ktion där fabriksled­ningen, de anställda, odlarna, privata företag och politiker på olika nivåer arbetade fram åtgärder så att fabriken skulle kunna bli kvar.

Ålands landskapsr­egering satsar mellan fem och sex miljoner euro under de närmaste åren för att stärka konkurrens­kraften. Det handlar inte om stöd till fabriken utan till exempel om att utveckla bevattning­ssystemet för att öka produktion­en av potatis och andra grödor. Dessutom stärker man marknadsfö­ringen av Åland som matregion.

Det gynnar hela det åländska livsmedels­klustret.

Pasi Flinkman som är vd för Orkla i Finland berömde de samlade insatserna för att möta hotet mot en viktig näringsgre­n.

Skräddarsy­dda lokala lösningar för att höja konkurrens­kraften kan vara en modell också för Finland, sade Mats Löfström.

Passningen går till de pågående konkurrens­kraftsförh­andlingarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland