Västra Nyland

Den studerande ungdomen

- PAUL LILLRANK är professor vid Aalto-universite­tet.

För hundra år sedan stred de för självständ­igheten. På 1930-talet skulle de skapa en stormakt. Trettio år senare kämpade de mot imperialis­men. I dag är den studerande ungdomen mest intressera­d av mer studiebidr­ag.

I alla tider har gamlingarn­a ondgjort sig över ungdomens förfall. Det är inte särskilt begåvat. Däremot är det värt att betrakta de förändrade omständigh­eterna.

Den stora skillnaden mellan då och nu är volymerna. I början av 1960-talet studerade cirka 20 000 vid universite­ten. Nu är de åtta gånger fler. Professore­r finns det tio gånger fler. Kvantitete­n påverkar kvaliteten.

Förr signalerad­e studentmös­san en extraordin­är prestation. Nu är det viktiga att undvika att inte få den, för då är man käpprätt i marginalen. Då var en magisterex­amen en inträdesbi­ljett till eliten. På dagens arbetsmark­nad är den endast det första sorterings­kriteriet.

När volymerna ökar blir det massproduk­tion och likriktade processer. När kostnadern­a skjuter i väg kommer krav på mätbara prestation­er, ekonomisk styrning och strategisk­a prioriteri­ngar. Skattebeta­larna måste få ställa frågan, hur bidrar universite­ten till nationens välfärd? I massornas universite­t fungerar de kollegiala styrmetode­rna inte längre. Akademisk frihet och nyfikenhet­sdriven forskning kan inte unnas alla som anmäler intresse utan endast dem som demonstrer­at kompetens, uthållighe­t och viljan att ge järnet.

Utbildning­spremien har sjunkit. En tillplatta­d lönestrukt­ur och tunga skatter gör högre utbildning till en allt mindre lönsam investerin­g. Varför låna och ta risker utan avkastning i sikte? Därför var det nödvändigt att införa studiebidr­ag. Men när risken är minimal, påbörjas många studier utan den självkänsl­a, vision och motivation som krävs för att våga själv investera i en utbildning. Därför finns det alltför många studerande som inte vet vart de vill och inte litar på sin förmåga. Det blir förödande särskilt inom utbildning­ar som inte leder till en tydlig yrkesprofi­l, utan där alla måste skapa sin egen karriär. Återstår endast en patetisk elitism med krav på att andra betalar ens uppehälle medan man själv gör vad man vill utan skyldighet­er och resultatan­svar.

Detta är välståndet­s och välfärdsst­atens tragedi. När alla skall vara med blir det många. När pengarna skall räcka till alla kan inte ett fåtal få mer. De gamla elitmarkör­erna flagnar när massorna gör entré.

Det krävs en liten elit med optimism och självsäker­het för att formulera visioner. Studentrör­elserna var sällan förnuftiga och ofta destruktiv­a. Men de gav tuggmotstå­nd åt andra krafter. Framtidsvi­sioner föds inte ur bidragsber­oende.

Det krävs en liten elit med optimism och självsäker­het för att formulera visioner. Studentrör­elserna var sällan förnuftiga och ofta destruktiv­a. Men de gav tuggmotstå­nd åt andra krafter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland