Västra Nyland

Använd hjärnan så ofta och mångsidigt som möjligt

- HANS ROSING Filosof, Västanfjär­d TAGE DAHLSTRÖM Ekenäs

Ännu för 50 år sedan använde vi dagligen våra muskler. Vi gick till skolan, till jobbet, till butiken, till biografer, teatrar, krogar och massvis av andra platser, Vi gick i trappor, vi bar kassar, tunga föremål på jobbet, vi städade, tvättade, vi sågade och högg ved och så vidare.

I dag sitter vi och trycker på knappar. Det egentliga muskelarbe­tet har reducerats till ett minimum. Det är inte förvånande att vi generellt sett är svagare och har sämre kondition än äldre generation­er. Ett typiskt exempel är att varje ny kontingent beväringar har sämre kondition än den föregående. Den industriel­la världen håller på att degenerera fysiskt. Övervikt är ett växande problem.

Datoriseri­ngen (digitalise­ringen) innebär ett radikalt nytt steg i utveckling­en (eller inveckling­en borde man väl hellre säga). Nu ersätts inte bara våra muskler utan också vår hjärna av maskiner. På samma sätt som lösandet av en mängd fysiskt krävande uppgifter redan har ersatts av maskiner så ersätts nu lösandet av intellektu­ellt krävande uppgifter av datorer.

Ett typiskt exempel är GPS som snart finns i varje fordon och mobil. En dator, eller snarare ett ytterst invecklat datasystem som ersätter vår förmåga att orientera oss. Vi behöver inte längre ha en överblick, inte intuitiv känsla för riktningar och avstånd, inte längre kunna använda karta och kompass. GPS vet allt om var vi befinner oss och hur vi skall ta oss dit vi önskar.

Datorerna har för länge sedan gjort det onödigt att kunna räkna ut inkomster, utgifter, skatter, räntor etcetera. Vi behöver bara mata in de relevanta siffrorna och ange önskad räkneopera­tion. Förr måste man träna sitt minne genom att hålla en massa info i huvudet. I dag är det onödigt eftersom allt finns på nätet. Många tycks tro att datorerna förbättrar vår kreativite­t. Men i själva verket begränsar de den.

Vi kan aldrig gå utanför de ramar som programmet drar upp. Verklig kreativite­t förutsätte­r omfattande kunskaper och erfarenhet samt förmåga att gå utanför ”boxen”. De produkter man skapar genom en dator tenderar att vara mycket invecklade. Verklig kreativite­t visar sig genom förmåga att finna enkla lösningar på invecklade problem. Till exempel olika sätt att ta tillvara sådant som betraktas som avfall.

Det har i åratal gjorts en massa forskning om hur datoriseri­ngen påverkar oss. Resultaten är på det stora hela ganska entydiga, och föga förvånande. För hjärnan gäller samma lagar som för musklerna. Muskler som inte an-

För hjärnan gäller samma lagar som för musklerna. Muskler som inte används försvagas och tvärtom.

vänds försvagas och tvärtom. En hjärna vars kapacitet inte används fullt ut försvagas. Uttryckt på ren svenska: Om vi inte hela tiden använder våra olika intellektu­ella förmågor blir vi dummare. Vårt ordförråd minskar, vi förstår inte måttligt komplicera­de texter. (Många förstår kanske inte ens denna mycket förenklade text). Vi förmår inte koncentrer­a oss på långa texter. Vi ser detaljer men kan inte kombinera dem till helheter. Vi vill helst ha underhålln­ing och känslor i stället för fakta och analyser.

Hur påverkar allt detta samhället som helhet? En konsekvens är att politiken blir förenklad och allt mer känslobeto­nad. Rent konkret innebär det att populismen spelar en allt större roll. Frågan: Hur känns det? Blir viktigare än: Vad hände egentligen? Känsloladd­ade bilder, helst av barn, blir viktigare än text som analyserar samband och orsaker.

Vad borde då en klok människa göra? Datorerna är självklart här för eviga tider. Men vi behöver inte bli deras slavar. På samma sätt som vi kan gå in för att upprätthål­la muskelstyr­ka och kondition genom träning och motion kan vi gå in för att använda hjärnan så ofta och så mångsidigt som möjligt. Men det kräver ett medvetet val. Man kan testa sig själv. Hur länge klarar du dig utan stöd av datorer? ett minnesmärk­e bör stå på ett fundament.

Att sedan 47.22,8 är vänt utåt är ju också ganska märkligt. De som går förbi längs parkgången måste gå ut på sandstrand­en bredvid för att se vad minnesmärk­et berättar. Slutligen informatio­nstavlan vid minnesmärk­et: Den står löst i marken och gungar hit och dit och är nästan omöjlig att läsa på grund av den alldeles för småskaliga texten.

Min förhoppnin­g är att initiativt­agarna till detta hedervärda projekt skulle titta på resultatet och kanske tänka på att genomföra en förbättrin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland