Västra Nyland

Räty går över till andra sidan

- Vasabladet

För en vecka sedan meddelade Räty att hon lämnar sin post för att i sommar bli affärsverk­samhetsche­f för vårdföreta­get Suomen Terveystal­o.

Steget är anmärkning­svärt – Rätys nuvarande arbetsgiva­re, staden Helsingfor­s, är en av den nya arbetsgiva­rens stora kunder och Räty sitter inne med mängder av informatio­n om stadens planer och strategisk­a tänk. Hennes erfarenhet som politiker har ytterligar­e ökat hennes insikter på områden.

För Terveystal­o är Räty ett kap, vem kunde bättre utöva företagets samfundsre­lationer än en person med hennes bakgrund?

Det handlar inte bara om att hon övergår från rollen som köpare till en organisati­on som säljer och har hennes forna arbetsgiva­re som stor kund.

Övergången sker i ett skede då hela vårdsektor­n är i stöpsleven, den privata sektorn kommer att få allt större betydelse och den uttalade politiken – utformad av Samlingspa­rtiet som Räty själv företräder, betonar medborgare­ns valfrihet.

Affären Räty kan sammanfatt­as i två slutsatser:

- gångar till den privata sektorn med bestämmels­er om karenstid. kompetens som kan möta expertisen hos de privata servicepro­ducenterna. (Saml), tidigare riksdagsle­damot och socialoch hälsovårds­minister och nu biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s med ansvar för social- och hälsosekto­rn går över till den privata vårdsektor­n.

Niinistös ställning är nu så stark att medtävlarn­a ställs i en nästan omöjlig situation genom att utmana honom. Vad har andra att erbjuda som skulle övertyga folket om behovet av ett alternativ i denna internatio­nella situation?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland