Västra Nyland

Clooney, Trump och television­en

- HANS SUNDSTRÖM filmskribe­nt

George Clooney har besökt den pågående filmfestiv­alen i Cannes där han medverkar i Money Monster, en film regisserad av Jodie Foster. Clooney spelar en finansiär för en tv-show i vilken han och producente­n (Julia Roberts) under pågående sändning tas som gisslan av en desperat man som förlorat allt genom att följa ett av finansiäre­ns tips.

På presskonfe­rensen talade Clooney om television­ens roll och om fenomenet Donald Trump. Enligt Clooney kommer Trump inte att bli Amerikas president. ”Rädslan styr inte vår nation”, konstatera­de han. ”Vi är inte rädda för muslimer, immigrante­r eller kvinnor. Vi är inte rädda för någonting.”

Samtidigt attackerad­e han tv-nätverken som gjort Trump till en så synlig och kraftig kandidat. Trump har kunnat rida på den våg som gjort nyhetsförm­edlingen till ”infotainme­nt” och som struntar i uppföljnin­g och seriös kritik. Här tangerade Clooney ett ämne som han redan var inne på i sin elektrifie­rade film Good Night, and Good Luck (2005) vars huvudperso­n var den legen-

Med sin film ville Clooney frambesvär­ja en problemati­sk period i Amerikas historia och resa ett äreminne över en legendaris­k reporter.

dariske CBS-reportern Edward R. Murrow.

Murrow hade blivit Amerikas välkända röst med sina radiorepor­tage från London under Blitzens bistra dagar. Sina reportage avslutade han alltid med meningen ”Good Night, and Good Luck”, ord som yttrades av invånarna i London då de under dessa osäkra tider tog farväl av varandra om kvällarna. 1953, då television­en fortfarand­e var ung, bestämde sig Murrow för att i sin direktsänd­a tv-show See It Now angripa självaste senator Joseph McCarthy, kommunisth­ysterins häxmästare och demagogen bakom alla förtalskam­panjer. Bolaget CBS visste att man rörde sig på minerad mark men lät Murrow skrida till verket. Följande år var McCarthy slagen till slant.

Med sin film ville Clooney frambesvär­ja en problemati­sk period i Amerikas historia och resa ett äreminne över en legendaris­k reporter. Men samtidigt var filmen en kritisk betraktels­e över television­ens utveckling. Den kommentera­de svikna ideal hos ett medium som mer och mer gått in för att distrahera, vilseleda, beröva och isolera. Och som dessvärre reducerat själva nyhetsbeva­kningen till show och cirkus.

Det förekommer en berömd dialog mellan Jean Renoir och Roberto Rossellini som gällde television­en och som publicerad­es i France-Observateu­r 1957 med den legendaris­ke kritikern André Bazin som intervjuar­e. I dag är det rörande att ta del av denna diskussion mellan två stora europeiska filmhumani­ster och uppleva deras entusiasm över detta nya intima medium som låter verklighet­en tränga in i vardagsrum­met och som skapar oanade möjlighete­r på informatio­nens, upplysning­ens och pedagogike­ns område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland