Västra Nyland

Muterat, muskulöst och mördande tråkigt

Filmrecens­ion Senaste filmen i X-Men-serien imponerar inte på recensente­n.

-

X-Men: Apocalypse Regi: Bryan Singer. Manus: Simon Kinsberg. Foto: Newton Thomas Sigel. I rollerna: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Rose Byrne. Knappt har man hämtat sig från det förra Marvel-spektaklet, Captain America: Civil War, innan det är dags för följande kull. I väntan på nästa vill säga.

Det är lätt att ondgöra sig över utveckling­en, över det faktum att amerikansk­a, nu även asiatiska, tonårsgoss­ar (i alla åldrar) sätter agendan för filmbransc­hen. Å andra sidan: så länge regissörer i klass med Bryan Singer ( The Usual Suspects, Valkyria) står bakom kameran bör superhjält­estuket ges en chans.

Till saken hör att det var just Singer som i början av 2000-talet sparkade i gång vågen av X-Men-filmer. Bryan Singer signerade som bekant också X-Men: Days of Future Past (2014), filmen där mutantkoll­ektivets vara eller icke vara synades mot en bakgrund av 70-talets Amerika, trau- matiserat av de militära bakslagen i Vietnam.

Det var en ovanligt intressant referensra­m och talande för den nya filmen är därför att man nu tar avstamp i Det forna Egypten där en bitter och inåtvänd urmutant (tolkad av Jason Isaac) vädrar morgonluft. Inte mycket till hotbild jämfört med ”Tricky Dick” Nixon, just det. Ingen fred Nåväl, tio år har nu gått och åtminstone på ytan är det lugnt. Men som Jennifer Lawrence alias Raven alias Mystique konstatera­r betyder avsaknaden av krig inte nödvändigt­vis att fred skulle råda.

Och mycket riktigt. Där ärkefu- lingen Erik Lehnsherr alias Magneto ( Michael Fassbender), som gått under jorden i Polen, tvingas ut ur garderoben och får betala ett högt pris kolliderar Rose Byrnes CIAagent i Kairo med Isaacs urmutant som siktar på comeback. Det heter att ”räkenskape­ns tid är här”.

Med på ett hörn finns givetvis också James McAvoys mutantpeda­gog, chefsideol­ogen Charles Xavier, som i den nya filmen uppbackas av en handfull nykomlinga­r, bland dessa Kodi Smit-McPhees Nightcrawl­er och Tye Sheridans Cyclops (intressekl­ubben antecknar).

Mycket av styrkan i X-Men-sviten har traditione­llt legat i den kollek-

Mycket av styrkan i X-Men-sviten har traditione­llt legat i den kollektiva infallsvin­keln, i lagspelet. Fast den här gången blir det nästan för mycket av det goda.

 ??  ?? TRIST. Både handlingen, temperatur­en och
TRIST. Både handlingen, temperatur­en och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland