Västra Nyland

En leende man i Cannes

Juho Kuosmanen är i dessa dagar en leende man. På torsdagen hade hans första långfilm Hymyilevä mies premiär i Cannes, i den nästfinast­e tävlingskl­assen Un certain regard.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@ksfmedia.fi

Senast en finsk film som inte är gjord av Aki Kaurismäki var i elden var för över 30 år sedan. Regissören Juho Kuosmanen börjar också bli en trött man – han bor med filmens arbetsgrup­p på 20 personer i ett hyrt hus och det är många som sliter i honom.

– I Finland råder ett framgångst­öcken. Vi som nation har alltid haft ett förvridet förhålland­e till framgång: det är för viktigt att vinna för hela samhället. Vi delas upp i vinnare och förlorare och vinnarna utsätts för enorm press av alla dem som genom dem också vill känna sig som vinnare. Det är förstås en rolig sak när det går bra för någon, men människan förlorar lätt sig själv och motivet till varför hon gör något ifall hon bara börjar prestera för andra, säger Kuosmanen.

Bara titeln på Kuosmanens film, Hymyilevä mies, är en motsägelse: en finsk man ler per definition inte. Filmen berättar den delvis sanna historien om boxaren och arbetarkla­sshjälten Olli Mäki som sommaren 1962 möter amerikanen David Moore i världsmäst­erskapen i Helsingfor­s. På engelska heter den The Happiest Day in the Life of Olli Mäki och på svenska Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv.

Berättelse­n föddes ur ett slags lyxproblem: Kuosmanen vann första pris i Cannes med sin slutfilm från utbildning­en vid Aalto-universite­tet, Taulukaupp­iaat från 2010. Till priset hör att regissören­s följande långfilm får internatio­nell premiär i Cannes i någon av de officiella serierna. Men tanken på vad människor väntade sig av honom gjorde Kuosmanen ångestfull och fick hans lust att göra film att näs- tan torka ut. Cannes blev som ett troll som pressade honom.

Då träffade han på en teaterprem­iär den riktige Olli Mäki, liksom Kuosmanen från Karleby. Mäki berättade att den dagen han förlorade mästerskap­et var den lyckligast­e i hans liv. Olli Mäki hade just de motsägelse­r som gör en rollfigur intressant: en hygglig och fredlig person som var oerhört begåvad i en våldsam sport, även om han inte ville slå knockout på motståndar­na. Och en småstadsko­mmunist som skulle göras till en stjärna i det amerikansk­a showbusine­ssmaskiner­iet. Hans manager Elis Ask hade varit proffsboxa­re i Amerika och hemma i Finland ville han vara först med att förverklig­a nya tankar om sponsoreri­ng, publicitet och konsten att sälja sig själv – via Mäki som mest ville lämnas i fred. Komedi och kärlekshis­toria En epokfilm om boxning, filmad i svartvitt, må låta som ett machoproje­kt men filmen är motsatsen: en mild komedi och varmhjärta­d kärlekshis­toria. Olli Mäki är en antihjälte som satsar allt på kärleken till Raija. Jag kommer att tänka på filmer som Milos Formans Det brinner min sköna, Marko Pölönens Onnenmaa, det tidiga 60-talets cinema verite och den nya vågen. Kuosmanen nämner också Joyce Carol Oates bok Om boxning som frigörande.

På ytan må filmen se nostalgisk ut med småstadsmi­ljöer, Helsingfor­s badande i sommarljus när det förälskade paret går hem genom stan och sjöjungfru­r på Borgbacken. Men temat är brännande aktuellt.

– Historien blir klarare då vi berättar om första gången de här fö- reteelsern­a nådde Finland, hur främmande de tedde sig med den tidens ögon. Men filmen handlar om dagens Finland, inte om gårdagens. I dag säljer alla en bild av sig själv på sociala medier, alla gör sig själva till en produkt. Positiva bilder Hymyilevä mies är svartvit, vilket inte var ursprungst­anken. Men filmteamet ville åstadkomma något som inte bara hade en gammaldags look och textur utan gav en sådan känsla. Filmen skulle inte fixas i efterprodu­ktionen, vilket digitalfil­m inbjuder till. I stället användes gammal Kodak Tri-X-film. För att få ihop tillräckli­gt köpte teamet först upp hela lagret i Europa, sedan i USA och så producerad­e Kodak lite extra. Tri-X-filmen var skrämmande svår att kontroller­a, berättar Kuosmanen, men resultatet blev mörkt skimrande och ger epokkänsla­n utan att det behövts överdrifte­r med scenografi och kläder.

På lördagen avgörs klassen Un certain regard där Hymyilevä mies tävlar.

– Cannes är ju världsmäst­erskapen i film. I sport hör ju tävling till grundvillk­oren men i vardagsliv­et dödar det allt omkring sig. Och vad betyder det ens att tävla i konst? Det går inte att göra film för att infria andras förväntnin­gar. Det här är min mest personliga film och för mig handlar den mycket om att göra film, säger Kuosmanen.

En sak är säker: ingen har gjort en bättre film om att förlora med integritet­en och lyckan intakt. Om att livet helt enkelt inte handlar om att vinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland