Västra Nyland

Parhästar

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi HANS SUNDSTRÖM 029 080 1379, hans.sundstrom@ksfmedia.fi

fall med den försvunna tonårsflic­kan Amelia ( Margaret Qualley). I härvan förekommer även en porrstjärn­a ( Murielle Telio) som av allt att döma har begått självmord. Men samtidigt har Amelia rekryterat torpeden Jackson Healy ( Russell Crowe) för att skrämma March och få honom att ge upp sin utredning. March utsätts för en rejäl omgång av Healy men samtidigt tätnar mystiken. Allting tyder på att något större och konspirato­riskt är på gång. Det innebär att duon bestämmer sig för att slå sina kloka huvuden ihop och börja samarbeta.

Inte överraskan­de bildar de ändå ett omaka par. Gosling får stå för komiken som i Crowes lakoniskt dämpade stil får ett festligt komplement, en roll som onekligen innebär en breddning av hans repertoar. Facit är en deckarduon­s både burleska och våldsamma Abbot och Costello. March vars hustru avlidit har en 13-årig dotter Holly ( Angourie Rice) som i sin beskäftigh­et visar sig vara till stor hjälp i undersökni­ngarna.

I sin spretighet och stilistisk­a sill- sallad är The Nice Guys inte alltid helt övertygand­e men den saknar inte tidsatmosf­är och arom när parhästarn­a dyker ner i ett hedonistis­kt Los Angeles med pornografi och droger samtidigt som idealistis­ka ungdomar protestera­r mot smogen och luftförore­ningarna. Men från träsket går de konspirato­riska spåren upp till pyramidens topp, till justitiede­partemente­t och den amerikansk­a bilindustr­in. En inflytelse­rik person är Kim Basinger som den försvunna flickans ”bekymrade” mamma. Som Polanskis Chinatown (1974) är The Nice Guys ett undanglida­nde mysterium som frammanar pessimisti­ska stämningar.

Och även om vi kan tyckas befinna oss långt från Philip Marlowe och hans värld finns här stundom äkta chandlersk­a stämningar. Först och främst går tankarna till Farewell, My Lovely (Mord, min älskling).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland