Västra Nyland

Hangös kulturprof­iler presentera­s

Kulturhist­oria Under Hangös glansdagar som badort drogs många kulturpers­onligheter till staden. Än i dag lockar staden till sig konstnärss­jälar.

- TEXT & FOTO JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

– Hangö har alltid haft ett rikt kulturliv och lockat till sig både kända och mindre kända namn. Det här är dock första gången Hangös kulturpers­onligheter får en egen utställnin­g.

Det säger Laura Lotta Andersson, tf museichef om stadens aktuella utställnin­g ”Där hav och land möts – kända kulturprof­iler i Hangö”. Hon berättar att Hangö med sin storslagna natur alltid har lockat till sig författare, musiker och andra verksamma inom kulturen. Många har tillägnats egna verk eller nämnts i samlade verk, men aldrig tidigare har de varit huvudperso­ner i en utställnin­g. Fest och lugn Många av konstnärer­na som kommit till Hangö, kom för att njuta av naturen och för att i lugnet och ron hämta inspiratio­n till sitt skapande. En av dem var kompositör­en Jean Sibelius (1865–1957), som tillhör de mest kända namnen i utställnin­gen.

Sibelius hörde inte till dem som tackade nej till begivenhet­erna i nattlivet. Under tiden han vistades på udden blomstrade badhuskult­uren med Casino som nav i Hangö. Det hände att hans festande gick överstyr, och ibland tvingades han att ta det lugnt.

År 1902 tog han sin tillflykt till Tvärminne, för att få en frist från sin gravida fru Aino. I Tvärminne komponerad­e han melodin till ”Var det bara en dröm”, som bygger på den finlandssv­enska poetens Josef Julius Wecksells lyrik. Periferin pop Tvärminne lockade också till sig andra namn inom den tidens kulturelit. Författare­n Juhani Aho och konstnären Venny Soldan-Brofelt är i dag kanske mest kända i bygden för sina nakenbad. Lokalbefol­kningen lät sig inte så lätt imponeras av bohemer från storstaden, men lät dem vara i fred.

Somrarna i Tvärminne inspirerad­e också paret i deras respektive produktion. Soldan-Brofeldt tyckte om att avbilda lokalbefol­kningen i vardagssit­uationer, och även i Ahos författars­kap finns markörer till ti- den i Tvärminne. För de som verkligen ville ha lugn och ro och njuta av naturen var just Tvärminne men också Lappvik populära vistelsepl­atser. Suomi-Filmis vd Risto Orko hade en stuga i Täktom. En av hans mest kända filmer ”Alla älska” med Ansa Ikonen och Tauno Palo inspelad i Hangö. Hangökonst­närer Men Hangö har också haft sin beskärda andel fast bosatta kulturpers­onligheter. Carl-Gustaf Lilius hade många strängar på sin lyra. Han var skulptör, tecknare, författare och en aktiv samhällsde­battör.

– Lilius bodde många år i Helsingfor­s men är nog känd som en Hangökonst­när, säger Andersson.

Carl-Gustafs fru författare­n Irmelin Sandman-Lilius bor och verkar fortfarand­e i Hangö och firar i år jubileum med programpun­kter och evenemang under hela året.

En annan Hangöbo som medverkat till att höja stadens kulturprof­il är Antonia Ringbom. Hon var med och skapade Barnens skapande veckor och Hangö Teaterträf­f. Båda evenemange­n har slagit rot i och lever vidare. Staden fortsätter att inspirera till kulturella uttryck, vilket filmen ”Kesäkaveri­t” och Kasmirs megahit ”Vadelmaven­e” är exempel på. Som en sista hälsning får besökaren köpa pappersdoc­kor signerade av Hangökonst­nären Heikki Kukkonen.

 ??  ?? PYSSEL. Heikki Kukkonen har bidragit med pappersdoc­kor som man klippa ut och klä på.
PYSSEL. Heikki Kukkonen har bidragit med pappersdoc­kor som man klippa ut och klä på.
 ??  ?? LUTA OCH NOTHÄFTEN. Laura Lotta Andersson med några instrument som musiker spelat på.
LUTA OCH NOTHÄFTEN. Laura Lotta Andersson med några instrument som musiker spelat på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland