Västra Nyland

Att lära sig ett språk på några veckor

Språkresor utomlands är en trygg och intressant upplevelse för ungdomar i skolåldern. Vanliga destinatio­ner är Malta och Storbritan­nien, men även resor såsom roadtrips genom USA eller en sommar i Japan blir allt vanligare.

- EMILIA JANSSON

Nina Rehnström åkte till Storbritan­nien då hon gick på högstadiet. Det var mest på skoj som hon och en kompis kollade igenom olika broschyrer och drömde om att få åka i väg några veckor till ett annat land. Det blev starten till en lång process där pengar skulle sparas och föräldrar övertalas. Att åka på språkresa är inte billigt och Nina sparade så mycket pengar hon kunde och jobbade även lite. Största delen av kostnadern­a betalade ändå hennes föräldrar och utan deras stöd skulle hon aldrig ha kunnat åka i väg.

– Jag åkte till Torquay som oftast brukar kallas för Englands riviera och det var ett äventyr jag aldrig kommer att glömma. Vi var i en stor grupp tillsamman­s med människor från hela Europa och det var intressant att få uppleva de olika kultur- skillnader­na och samtidigt uppleva en riktig engelsk vardag.

Eftersom allt var så nytt bodde Nina tillsamman­s med sin kompis hos en värdfamilj. Familjen var mycket trevligare än hon förväntat sig och hon fick bland annat äta Toad in the hole (en traditione­ll Brittisk maträtt).

Det var ett äventyr jag aldrig kommer att glömma.

Lektioner och annat roligt Då man åker på språkresa måste man även delta i lektioner för att fördjupa sig i språket. Innan Nina åkte på språkresa var hon väldigt osäker med engelskan och vågade knappt tala engelska på lektionern­a. Efter språkresan vågade hon hålla en presentati­on om sin resa helt på engelska och kände sig också ivrig att få berätta om sin upplevelse. Resan inspirerad­e henne att tala mer engelska, men det var mest hennes muntliga färdighete­r som utvecklade­s medan de skriftliga kunskapern­a inte alls förändrade­s.

Förutom lektionern­a ordnas även olika aktivitete­r men Nina blev sjuk under resan och missade några av dem. Det var svårt att ha tråkigt under resan då det alltid ordnades något, mer eller mindre fartfyllt.

– Det negativa med resan var att vi ofta färdades i stora grupper vilket ledde till att det blev mycket väntande innan vi kunde åka i väg på de olika aktivitete­rna. Trots att jag blev sjuk och att det var mycket väntande så var det en sådan rolig upplevelse att jag inte ångrar att jag åkte.

Ifall man bestämmer sig för att åka på språkresa gäller det att kolla noga upp de olika arrangörer­na och även gå på infomöten där man kan få svar på sina frågor. Att åka tillsamman­s med en kompis är även bra ifall det är första gången man reser utomlands utan sin familj. Varje destinatio­n har något att erbjuda och vart man än åker är det garanterat att språkresan blir en intressant upplevelse!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland