Västra Nyland

Givande vänskap över språkgräns­erna

Språkdusch Det är inte så lätt att gilla svenska om man aldrig har träffat en svensktala­nde medmännisk­a. Årskurs 5 i Niittylahd­en koulu i Joensuu tillbringa­r den här veckan i Vasa, för att träffa sina svensksprå­kiga vänelever, språkdusch­a och delta i Staf

- LINN ÖVERGAARD linn.overgaard@hssmedia.fi

I gymnastiks­alen i Norra Korsholms skola i Karperö ljuder tonerna av Hotel California men texten är något helt annat. ”Vi reser nu till Österbotte­n, vi ska trivas här, i er atmosfär, ska vara nu i Österbotte­n, nya vänner där, vi ska stanna här”.

Under fyra dagar tar eleverna i årskurs 5 i skolan emot efterlängt­ade gäster, årskurs 5 från Niittylahd­en koulu i Joensuu tillsamman­s med rektorn och en grupp lärare. Det är fyra intensiva dagar fyllda med program. Bland annat ska Joensuuele­verna få besöka världsnatu­rarvet, delta i Stafettkar­nevalen och bo hos värdfamilj­er.

Robert Backman, rektor vid Norra Korsholms skola, säger att besöket från öst är resultatet av flera års planering. Men tanken bakom är klar.

– Vi är varandras motpoler men vi vill samma sak, skapa en positiv attityd till båda språken och väcka intresse för varandras kulturer och traditione­r.

Hans kollega från Niittylahd­en koulu, rektor Maija Törmänen, säger att Joensuuele­verna har sett fram emot besöket hela läsåret.

– I finska Joensuu kommer eleverna nästan bara i kontakt med svenska språket via tv. En elev var extra ivrig att få komma hit till Korsholm då han aldrig tidigare hade träffat en svensksprå­kig person.

Samarbetet mellan skolorna är mer än bara besöket. Förutom brev har eleverna skickat teckningar, sånger och videor till varandra.

– Eleverna har snabbt märkt hur lika men ändå olika de är. De är i samma ålder, har samma intressen och även undervisni­ngen är lika. Vi musicerar och idrottar mycket på skoltid, säger Törmänen.

Dessutom kommer Joensuuele­verna att börja läsa svenska nästa läsår. Genom samarbetet är tröskeln till det andra inhemska språket nu lägre.

– Vi säger hellre språkdusch än språkbad för det är verkligen fråga om en rejäl dusch, säger Backman.

Korsholmel­everna Elsa Storm, Joel Fogström och Oskar Rönnblom har redan hunnit prata finska med gästerna.

– Det har varit jättekul och det har inte varit så svårt att förstå varandra som vi trodde, säger Fogström.

De får medhåll av Lotta Sillanpää från Niittylahd­en koulu.

– Jag ser mest framemot att sova hos min värdfamilj. Vi har redan bestämt att vi ska spela fotboll i kväll.

I september är det dags för Korsholmse­leverna att besöka Joensuu.

– Vi ska bland annat visa dem vår fina natur i Koli nationalpa­rk, säger Sanni Pentikäine­n.

 ?? FOTO: ARASH MATIN ?? INFÖR STAFETTKAR­NEVALEN. I går dansades det både på svenska och på finska i Norra Korsholms skola. Orsaken? Årskurs fem från Niittylahd­en koulu i Joensuu är på besök under en fyra dagar lång språkdusch.
FOTO: ARASH MATIN INFÖR STAFETTKAR­NEVALEN. I går dansades det både på svenska och på finska i Norra Korsholms skola. Orsaken? Årskurs fem från Niittylahd­en koulu i Joensuu är på besök under en fyra dagar lång språkdusch.
 ?? FOTO: ARASH MATIN ?? DANSEN FÖRENAR. Lekar kräver inget gemensamt språk. Det fick Lovisa Rönn (till vänster), Oskar Sarin och Joel Fogström från Norra Korsholms skola uppleva när de umgicks med elever från Niittylahd­en koulu från Joensuu.
FOTO: ARASH MATIN DANSEN FÖRENAR. Lekar kräver inget gemensamt språk. Det fick Lovisa Rönn (till vänster), Oskar Sarin och Joel Fogström från Norra Korsholms skola uppleva när de umgicks med elever från Niittylahd­en koulu från Joensuu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland