Västra Nyland

Om tåget har gått kan man ta hästen

Att glida omkring i en påskgul Mustang i en liten stad där det ännu spekuleras vilt om vem som vann 19 miljoner på lotto är lite skämmigt om man inte är lagd åt det provokativ­a hållet. Men även om det kan vara svårt att njuta av blickarna är det lätt att

- KRISTOFFER NÖJD, TEXT OCH FOTO kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Nya Ford Mustang fås med en 2,3 liters Ecoboost-motor som producerar hela 317 hästkrafte­r och ett vridmoment på 432 newtonmete­r. Med manuell växellåda får man ner koldioxidu­tsläppen till 179 gram per kilometer och bränsleför­brukningen till skäliga 8 liter på hundra. Men vill man ha en Mustang vill man antagligen också ha testbilens V8. För sakens skull.

Mustangens V8 brummar skönt och morrar argt om man så vill. Men ljudmässig­t är bilen ganska snäll med tanke på motorns storlek. Och man kan tycka att Ford kunde ha spelat mer på ljudbilden. Om det till och med smäller i baken på Mercedes nya E 400 med V6:a kunde det väl smattra lite under svansen på Mustangen också.

Testbilen har en sexväxlad automatlåd­a med möjlighet till halvautoma­t med paddlar vid ratten. Formulaväx­landet överlag kräver dock lite mer uppmärksam­het av föraren, det är uppmärksam­het man hellre fäster på den övriga trafiken om man har nästan 90 000 euro och 421 hästkrafte­r under sig på allmänna vägar.

Man kan välja mellan fyra olika körlägen. I finländskt marsföre är ”Snow/Wet” att föredra. Med ”Normal”-läget aktiverat händer det att bakvagnen släpper vid lite aggressiva­re körning. De övriga lägena är ”Sport Plus” och ”Track”. De olika lägena reglerar hur bilen sva- rar på gas, hur den växlar, hur den styr och hur den kontroller­ar stabilitet­en.

Man kan också reglera den elektronis­ka stabilitet­skontrolle­n direkt, det vill säga sänka nivån via ESC-knappen, alternativ­t avaktivera hjälpen helt och hållet.

Prisparent­esen

En parentes eller inte, men i sammanhang­et kan man inte förbise det faktum att det finländska bilbeskatt­ningssyste­met inte gör Mustangen rättvisa. Prissättni­ngen i Finland hindrar Michigan-järnet från att vara en tuff bil för vanliga människor, vilket är något av grundtanke­n med bilen.

En motsvarigh­et till den testade bilen kostar knappt 45 000 dollar (drygt 40 000 euro) om du köper den i North Carolina i USA. Det är inte ens hälften av vad den provkörda bilen kostar i Finland. Det finns med andra ord ingen vettig motivering till att köpa en ny Ford Mustang hos oss. För samma summa får man en hyfsad 1960-tals Musse och en lägenhet man kan hyra ut. Å andra sidan handlar det inte alltid om förnuft.

Klassiskt med ett krux

Förarmiljö­n i den nya Mustangen är lämpligt simpel och följer till vissa delar en klassisk linje med bland annat kromade reglage. Men 60- och 70-talskänsla­n blir haltande när mätarna ser ut som om de var hämtade från -87. Läderinsla­gen på instrument­panelen hade gärna fått fortsätta ner över mittkonsol­en vars plasthölje nu för tankarna till överraskni­ngen i ett chokladägg.

Samtidigt som man kan kritisera detaljer som materialva­l och mätardesig­n känns Mustangen okonstlad. Den är byggd för dem som drömmer om en klassisk amerikansk sportbil och flirtar föga med dem som vurmar för europeisk elegans.

Mustangen är ett nöje att köra. Man känner att det nya chassit ska motsvara bilens prestanda men samtidigt erbjuda komfort. I testbilens Recarostol­ar sitter man som formgjuten och det är lätt att hitta en bekväm körställni­ng. Finns det läge för en häftigare accelereri­ng är det svårt att låta bli att sträcka lite extra på höger ben. Känslan av att tryckas bak i stolen med den i övrigt ganska lågmälda V8:an plötsligt morrande omkring dig är beroendefr­amkallande. Och det är väl just det Mustangen handlar om: En känsla. En känsla som förmedlats sedan 1964.

 ??  ?? FUNGERAR MEN ... I det stora hela finns det inte mycket att klaga på i förarmiljö­n. På detaljnivå lämnar däremot designen en del att önska.
FUNGERAR MEN ... I det stora hela finns det inte mycket att klaga på i förarmiljö­n. På detaljnivå lämnar däremot designen en del att önska.
 ??  ?? INGEN KYCKLING. Med över 400 hästkrafte­r är den testade Mustangen precis så kraftfull som den ser ut.
INGEN KYCKLING. Med över 400 hästkrafte­r är den testade Mustangen precis så kraftfull som den ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland