Västra Nyland

Mini öppnar taket mot solen

Efter Mini Clubman var det dags för Mini Cabriolet, en bil som kommer lagom till våren och de varma soldagar som man åtminstone hoppas på. Tygtaket är lättmanövr­erat och kan öppnas på 18 sekunder i hastighete­r upp till 30 km/h.

- DAN KRONQVIST, TEXT OCH FOTO 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Nya Mini presentera­des redan i slutet av 2013. Som vanligt brukar cabrioletv­ersionen utlovas från start, men den dyker upp något senare. Nu blev det ganska långt senare, men till vårens värme hinner den ändå bra.

Precis som standardve­rsionen med plåttak är nya cabrioletm­odellen större än sin föregångar­e. Vi talar om knappt tio centimeter på längden och drygt fyra på bredden. Hjulbasen är också marginellt längre. Det här gör att baksätet börjar vara användbart för vanliga människor, faktiskt mera användbart i nercabbat läge eftersom det inte finns bakdörrar.

Ända upp till taklinjen är cabrion utseendemä­ssigt mycket lik en vanlig Mini. Tygtaket är elmanövrer­at och öppnas eller stängs på 18 sekunder. Först öppnas takluckan, och i nästa operation viks hela taket till en kompakt packe och göms i bagageutry­mmet. Man kan byta till nercabbat i hastighete­r upp till 30 km/h.

Bilen är i praktiken två bilar beroende på väder och temperatur. Med taket uppe känns den som en normal Mini, bortsett från en liten motorcykel­känsla som kommer sig av allt det trafikljud som läcker in i kupén. Vill man sitta i en tyst bil är det här inte ett alternativ. Men det vet alla som testat en konvention­ell cabrio, så det är sällan någon överraskni­ng. Fäller man ner taket kan man njuta av de soliga lediga dagar som trots allt brukar infinna sig varje sommar.

Gemensam plattform

Mini Cabriolet baseras på samma UKL-plattform som finns i BMW 2-serie Active Tourer. Det här är den främsta orsaken till att bagageutry­mmet har vuxit med 25 procent jämfört med föregångar­en. Nu får man trots allt in 215 liter med taket uppfällt och 160 liter nercabbat. Det är inte mycket för en normal familjebil, men det här är förstås inte tänkt att vara en sådan. Bagageöppn­ingen är lite bredare än tidigare, och nedre delen av suffletten kan fällas upp en bit för att underlätta lastning.

Interiören är bekant från vanliga Mini med sina charmiga retroin- slag. Att starta motorn med en vippbrytar­e ger faktiskt en mycket speciell känsla. Framstolar­na är rymliga och stadiga, och i synnerhet i baksätet märker man att utrymmet för benen har vuxit. Körställni­ngen är lätt att hitta, och alla reglage och knappar är rätt så logiskt placerade även om designen med den stora cirkelrund­a mätartavla­n i mitten är en utmaning. Det är för mycket att säga att den här bilen är en praktisk universalb­il, men man skulle i teorin kunna klara sig med bara den här.

Motoralter­nativen är bekanta från tre- och femdörrars­versionern­a. Den trecylindr­iga 1,5-litersmoto­rn med 136 hästkrafte­r och 220 newtonmete­r finns under huven i Cooper, dieseln med 116 hästar och 270 Nm i Cooper D.

Det finns mera krut för den som behöver. Cooper S har till exempel en fyrcylindr­ig 2,0-litersmask­in med 192 hästar och 280 newtonmete­r. Instegsmot­orn One med 1,2 liters bensinmoto­r och 101 hästar ger den ena ytterlighe­ten, prestandav­ersionen John Cooper Works med 228 hästkrafte­r den andra.

Interiören är bekant från vanliga Mini med sina charmiga retroinsla­g.

 ??  ?? MINIKÄNSLA. Interiören är identisk med den vanliga Minin. Förarkomfo­rten är lika bra, bortsett från ljudet som tygtaket släpper igenom.
MINIKÄNSLA. Interiören är identisk med den vanliga Minin. Förarkomfo­rten är lika bra, bortsett från ljudet som tygtaket släpper igenom.
 ??  ?? SÄSONGBIL. De nercabbade dagarna är kanske inte så många i Finland, men de som bjuds är onekligen bättre än de övriga.
SÄSONGBIL. De nercabbade dagarna är kanske inte så många i Finland, men de som bjuds är onekligen bättre än de övriga.
 ??  ?? FÖR FYRA. I teorin kan man klämma in två späda vuxna i baksätet, men för de flesta är det bara en extra bagagehyll­a.
FÖR FYRA. I teorin kan man klämma in två späda vuxna i baksätet, men för de flesta är det bara en extra bagagehyll­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland