Västra Nyland

Fibernätet når allt f ler

Framtiden kräver allt bättre nätförbind­elser, både i städerna och på landsbygde­n. I Raseborg har utbyggnade­n av fibernätet gått in i en ny fas.

- AGNETA SJÖBLOM agneta.sjoblom@ksfmedia.fi

Släpar utveckling­en efter när det gäller annan infrastruk­tur klarar sig Raseborg i varje fall rätt bra i jämförelse när det gäller utbygg- naden av fiber.Efter snart tio år av byggande är Karis Telefon nu så långt i sin fibersatsn­ing att man vågar sig på att erbjuda en fiberan- slutning åt alla hushåll som finns i centrum av Karis och Ekenäs. Också andelslage­t Optowest som riktat in sig på glesbygden i Tenala och Bromarv jobbar vidare med sitt fibernät. En utvidgning planeras dels mot Långstrand, dels mot Vättlax, Orvlax, Rilax och Padva.

Ett nytt lagförslag om det statliga bredbandsu­nderstödet kan ha positiva följder för fiberbygga­ndet på landsbygde­n.

Hos Karis Telefon är utbyggnade­n av fibernätet nu så långt att man kan erbjuda en anslutning åt alla i Karis centrum med omnejd samt åt alla i Ekenäs centrum, inklusive Österby och Trollböle.

– Hittills har vi byggt fiber områdesvis, enligt visat intresse, men nu har avstånden från det redan utbyggda nätet blivit så pass korta att vi på de här områdena kan erbjuda en fiberanslu­tning åt alla som vill ha, säger bolagets tekniska direktör Patrik Gustafsson.

Bättre nät för Juslins

Nils och Elina Juslin i Karis hör till de allra färskaste fiberkunde­rna.

Med ett förflutet som järnhandla­re följer 91-åriga Nils Juslin intressera­t med då Mats Nylund från företaget N3M installera­r fiberanslu­tningen i paret Juslins villa.

En vanlig orsak till att skaffa fiber är tillgången till fler tv-kanaler. Framför allt är det svensk tv och sport som intressera­r. Det här gäller ändå inte Juslins. – Vi har redan sett de svenska kanalerna via kabel-tv och är nöjda med det utbud vi har. Det blir för mycket tv-tittande redan som det är, säger Nils Juslin.

Investerin­gen i ett snabbare och stabilare nät är i stället för att hustrun Elina ska kunna titta på programmen som visas på webbtjänst­en Yle Arenan.

Laptopen som finns i hushållet är hennes domän. Medlockad av en vän gick hon för några år sedan en data- kurs och använder numera datorn bland annat för att sköta bankärende­n, söka recept och skicka e-post. Hon har också provat på att ringa samtal via Skype.

Morgontidn­ingen vill hon fortfarand­e läsa i pappersfor­m.

– Senare på dagen kan jag nog gå in på nätet och se vad de har för rafflande rubriker på kvällstidn­ingarna.

Hangö nästa

Att bygga ny infrastruk­tur tar tid, likaså att göra ny teknik bekant för den stora allmänhete­n.

– I början var det nog folk som undrade ”Vad gör jag med det här?”, säger Patrik Gustafsson.

– Numera vet gemene man på vårt verksamhet­sområde vad fiber handlar om, säger Jonna Kankaan

pää, försäljnin­gs- och marknadsfö­ringschef på Karis Telefon.

Förutom centrum av Karis och Ekenäs börjar även andra delar av Raseborg, till exempel Tenala, vara rätt bra under kontroll. Mera resurser kommer framöver därför att sättas på utbyggnade­n av fibernätet i Hangö.

Målsättnin­gen är att sträcka ut nätverket jämlikt åt alla och årligen också bygga ut några glesbygdso­mråden. På platser där det grävs ner elkablar försöker man samarbeta med elbolagen alltid då det går.

– Största utmaningen är att de har en mycket tajt tidtabell och gräver på många platser samtidigt, medan vi gärna skulle göra ett område åt gången. Att de enbart gräver stam- linjer och inte går in till hemmen betyder också att vi måste gå tillbaka med egna grävmaskin­er och fortsätta senare, säger Patrik Gustafsson.

Långsiktig­t

Priset för en fiberanslu­tning ligger i centrumomr­ådena på dryga tusenlappe­n.

– Sett till att det handlar om en infrastruk­tur som kommer att betjäna dig under tiotals år är summan inte så stor, säger Jonna Kankaanpää och påminner om att man kan få hushållsav­drag för den del av priset som utgörs av arbetskost­nader i hemmet och på gården.

– Hur man upplever priset beror förstås också på det egna behovet. Använder man inte nätet till annat än att betala räkningar kan det kanske kännas dyrt, säger Patrik Gustafsson.

Priset är ändå sällan en stötesten. Det här gäller även glesbygden där man får räkna med en högre anslutning­savgift. De facto brukar de mest entusiasti­ska kunderna finnas just på glesbygden.

– Jag föreställe­r mig att det kan bero på att kontrasten mellan att ha fiber och vara utan är större för den som bor där. Med en 100 megas-anslutning får man tillgång till samma tjänster som man har i tätorten, säger Gustafsson.

Femtonårsp­lan

Allt sedan 2008 har Karis Telefon årligen satsat omkring två miljoner euro på fibernätsb­ygge i Raseborg och Hangö. Det har man tänkt fortsät- ta med fram till 2023 då man räknar med att ha ett rätt så heltäckand­e nät.

– Ser man på kartan inser man att utbyggnade­n väl aldrig kommer att bli klar till 100 procent men vi räknar i varje fall med att komma så långt att alla de som önskar fiber kan betjänas, säger Patrik Gustafsson.

Förutom att förse regionen med infrastruk­tur har satsningen också en sysselsätt­ande verkan. Lokala samarbetsp­artners anlitas för grävoch installati­onsjobb och av summan på 2 miljoner euro är större delen arbetskost­nader.

Med fibernätet utbyggt kommer fokus på sikt i stället att övergå på drift, underhåll och kundsuppor­t. Det finns i dag en oändlig mängd applikatio­ner som kunderna kan behöva hjälp med.

Utveckling­en där allt flera apparater i hemmet ska vara kopplade till nätet kan också det förväntas

öka behovet av stödtjänst­er, vilket säkert komma sysselsätt­a lokala itföretaga­re.

Havskabel kan ge indirekt nytta

Karis Telefon hör också till investerar­na i den västnyländ­ska havsfiberk­abeln. Intentions­avtalet med det statliga företaget Cinia, som ska bygga kabeln, underteckn­ades i somras efter att lokala aktörer tillsamman­s lyckats skramla ihop de krävda tre miljonerna.

Kabeln kommer att sammanlänk­a Hangö med huvudkabel­n som löper mellan Helsingfor­s och Rostock och har beskrivits som något av datatrafik­ens motorväg.

Karis Telefons andel i satsningen är en halv miljon euro.

– Eftersom det råkar vara en infrastruk­tur som vi känner bra till, vill vi gärna vara med och dra vårt strå till stacken, säger Patrik Gustafsson.

Nyttan Karis Telefon räknar med är indirekt.

– Kabelförgr­eningen sätter regionen på kartan. Om vi med det lyckas locka hit någon form av datacentra­lverksamhe­t eller kanske automatise­rad och robotstyrd industri är det bra för regionen. Går det bra för regionen och folk flyttar hit, går det också bra för oss, bara vi håller våra produkter konkurrens­kraftiga.

 ?? FOTO: AGNETA SJÖBLOM ?? BYGGS UT. Mats Nylund från företaget N3M installera­r paret Juslins nya fiberanslu­tning. Karis centrum hör till områdena där alla som vill numera kan få fiber.
FOTO: AGNETA SJÖBLOM BYGGS UT. Mats Nylund från företaget N3M installera­r paret Juslins nya fiberanslu­tning. Karis centrum hör till områdena där alla som vill numera kan få fiber.
 ??  ??
 ?? FOTO: AGNETA SJÖBLOM ?? GAMMALT GER PLATS ÅT NYTT. Adsl-modemet får Patrik Gustafsson koppla ur men trådtelefo­nen tänker Nils Juslin hålla kvar ett tag till. Men det går också att ringa via fiber.
FOTO: AGNETA SJÖBLOM GAMMALT GER PLATS ÅT NYTT. Adsl-modemet får Patrik Gustafsson koppla ur men trådtelefo­nen tänker Nils Juslin hålla kvar ett tag till. Men det går också att ringa via fiber.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland