Västra Nyland

En stadsdel med puls i Östra hamnen

- JOHANNA LINDHOLM

Arkitekttä­vlingen för Granitborg­en i Östra hamnen i Hangö är avgjord. I framtiden kan den inrymma saluhall, bastu, restaurang och vara som ett eget kvarter i staden. Det vinnande bidraget i idé- och arkitekttä­vlingen komponerad­e av tre arkitektst­uderande vid Lunds universite­t i Sverige. Sykkivä itäsatama (Pulserande Östra hamnen) heter förslaget som ritats av Richard Ramberg, Erik Lönnbro Fukino och Rasmus Rosenblad.

Förslaget utgår från det centrala läget i Östra hamnen, som samtidigt utgör en avskild enhet med sin innergård och närhet till bryggplats­er. Bidraget kombinerar mat och samvaro med bland annat en saluhall, en bastu, konferensu­trymmen och restaurang. Eventuellt kunde man få in bostäder på området.

Det var Granitborg­ens ägare Olli Lehti som tillsamman­s med Hangö stad och arkitektfö­rbundet Safa utlyste idétävling­en. Tanken var att skapa ett unikt koncept genom att betrakta möjlighete­rna med utomståend­e blick.

Andra pris gick till Juho Niemis bidrag Crafty. Anni Nokkonen med Aava samt Ilona Lähde och Laura Snirvis bidrag Hangon Linna TLT6 fick tröstepris.

Juryn bestod förutom Olli Lehti av arkitekt Esa Laaksonen från Safa, Hangös stadsdirek­tör Denis Strandell och vd Jouni Vuorinen från Mountain Consulting.

Totalt lämnades 13 bidrag in.

 ??  ?? VINNANDE BIDRAG. Det är tre arkitektst­uderande vid Lunds universite­t som står bakom det vinnande förslaget.
VINNANDE BIDRAG. Det är tre arkitektst­uderande vid Lunds universite­t som står bakom det vinnande förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland