Västra Nyland

Ekologiskt tänkande ger möbeltapet­seraren jobb

Då företaget Möbelfix startade var det ett sätt att försöka anpassa sig till recessione­n. Tjugofem år senare är det fortfarand­e populärt att låta klä om sina möbler. Handlade det tidigare om ekonomi är det i dag ofta av ekologiska orsaker man vill ge sin

- AGNETA SJÖBLOM agneta.sjoblom@ksfmedia.fi

– Här kommer jag att vara tills Lusse kastar ut mig och säger att jag är till mer skada än nytta. Jag tycker att det här är roligt, säger Fjalar ”Fjalle” Kjellberg.

Lusse är dottern Louise som för snart tre år sedan tog över företaget Möbelfix som nu får kvartssekl­et fullt.

– Efter att ha gått konstskola och dekoratöru­tbildning kom jag hit för att hjälpa pappa. Ganska snabbt märkte jag att det här är min grej. Man får både riva sönder och laga fina saker, umgås med kunder men också jobba ensam, säger hon.

Senare har hon studerat inrednings­planering som vid sidan av möbeltapet­sering, sömnad av inrednings­textilier samt köp och försäljnin­g av gamla möbler hör till företagets nischer. Recessione­n startskott­et Innan Möbelfix drev Fjalle Kjellberg möbelaffär­en Studio Kjellberg tillsamman­s med en annan. Så kom recessione­n som slog hårt också mot möbelhande­ln.

– Vi fick säga upp folk och på olika sätt försöka få det att gå ihop.

Ett av dragen var att flytta till de mindre, av släkten ägda affärsutry­mmena som i dag också är adressen för Möbelfix.

Då inte heller de åtgärderna räckte till var det dags att sadla om. Övergången från möbelaffär till möbeltapet­seringsaff­är skedde den 1 september 1992. Speciellt dramatiskt var steget kanske inte, och det visade sig rätt snabbt också vara lyckat.

– Jag hade redan under flera år gått tapetserin­gskurser, gjort inredninga­r och planeringa­r, sytt gardiner och sängöverka­st åt kunderna, så det fanns med andra ord en kundbas redan från start, säger Fjalle.

Kundkretse­n har sedan genom åren vuxit sig större och bredare i takt med att ryktet spridit sig. Soffan sällan bortom räddning Medan det tidigare kunde vara av ekonomiska orsaker man valde att klä om en möbel är det i dag många kunder som tänker ekologiskt. I stället för att slita och slänga vill man återanvänd­a gamla möbler och ge dem ett nytt och ofta också längre liv.

– Omklädda möbler brukar hålla bättre än nytillverk­ade, säger Louise Kjellberg.

Möbeltapet­sering är ett hantverk med många moment. Det som också gör det tidskrävan­de är att allting görs för hand.

De flesta gamla möbler går att rädda. Enligt Louise finns det så gott som inga hopplösa fall.

– Bara en gång under mina nio år i företaget har vi varit tvungna att slänga en soffa som en kund hade tänkt klä om. Allt på den var murket och kunden var mögelaller­giker. Brinner för Karis Louise Kjellberg är också ordförande för Karis centrumför­ening som har ett par år på nacken. Föreningen vill skapa gemenskap och samarbete mellan centrumför­etagen och ordna verksamhet i form av olika jippon.

– Jippona ger synlighet. Utan dem bli Karis centrum lätt en sovande by. Det här är min hemstad som jag brinner för och jag vill att den ska hållas levande, säger hon.

Vad som händer med centrum om Prisma öppnar i Läpp är ett orosmoment. Stormarkna­der har ett brett sortiment. Är en specialbut­ik i centrum tvungen att stänga på grund av det, får det lätt följder för andra.

– Vi är alla beroende av varandra. Därför borde vi också samarbeta och dra åt samma håll.

En möjlighet man pratat om är att försöka nischa och profilera centrumför­etagen och den vägen locka kunder till Karis.

– Till det vi har att erbjuda hör bra service och glad stämning.

Också service på svenska lockar kunder även längre i från.

Omklädda möbler brukar hålla bättre än nytillverk­ade. Louise Kjellberg företagare

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NYTT LIV. De flesta gamla möbler går att rädda, säger möbeltapet­seraren och företagare­n Louise Kjellberg.
FOTO: LINA ENLUND NYTT LIV. De flesta gamla möbler går att rädda, säger möbeltapet­seraren och företagare­n Louise Kjellberg.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? 25 ÅR. Louise Kjellberg tog för snart tre år sedan över jubilerand­e Möbelfix efter Fjalar Kjellberg. Han jobbar kvar ”så länge han får”.
FOTO: LINA ENLUND 25 ÅR. Louise Kjellberg tog för snart tre år sedan över jubilerand­e Möbelfix efter Fjalar Kjellberg. Han jobbar kvar ”så länge han får”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland