Västra Nyland

Leif och Stig Österholm kör varmansral­ly igen

På lördag står Ekenäs motorklubb värd för ett lopp i varmanskla­ssen i Grabbskog. Bland annat kommer hemmaåkarn­a Stig och Leif Österholm att delta, det har gått tio år sedan de senast körde i varmanskla­ssen.

- TEXT JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Klockan 10.30 på lördag är det dags. Då startar de första bilarna i årets upplaga av varmansral­lyt i Ekenäs. Pekka Wirtanen hör till arrangörer­na och är dessutom ordförande för Ekenäs motorklubb.

– Om 100 förare dyker upp är vi riktigt nöjda, men också 70–80 del- tagare är bra. Men i dagens läge är ändå tävlingen mindre än vad den var förut, säger han.

Det är möjligt att anmäla sig på själva tävlingsda­gen, men då tillkommer en extra avgift. Så med andra ord vet arrangörer­na det exakta förarantal­et när bilarna står på start- linjen. Tävlingen i Grabbskog fungerar samtidigt som en deltävling i distriktsm­ästerskape­t.

Det här är den andra deltävling­en av tre.

– Det finns förare som åker på alla deltävling­ar och samlar ihop poäng. Det är ett stort intresse för klassen och förarna kommer från många orter, bland annat Somero, Kumo och Hyvinge, säger Wirtanen. Tillbaka på banan Bröderna Leif och Stig Österholm hör till deltagarna på lördag. Det har gått tio år sedan de senast körde i varmanskla­ssen, rally har tagit över. Skillnaden mellan de två grenarna är framför allt att flera bilar samtidigt kör på banan i varmansral­lyt.

– I varmansral­ly är bilarna tillåtna att ha sidokontak­t, men du får inte avsiktligt köra på bakifrån, säger Stig Österholm.

Tillsamman­s med brodern Leif bestämde han att köra i varmanskla­ssen igen. Men båda två säger att de återgår till rally efter det här.

– Orsaken att jag deltar är att jag råkade ha en lämplig bil. Och sedan är det förstås roligt att köra efter ett så här långt uppehåll, säger Leif.

Brodern är också snabb med att flika in varför han valde att delta.

– Jag var ju tvungen att anmäla mig då Leif skulle köra. Inte kan jag låta honom vinna, men den här gången har han en bättre bil än jag. Så det kan bli svårt, annars skulle inte skilja många sekunder mellan oss.

Båda två kör i flera klasser och de är på jakt efter finalplats­er.

Mycket arbete

Det finns fem olika klasser i Grabbskog och tävlingen kör i gång klockan 10.30. Det hela tar slut kring klockan 16, men innan det skall den 900 meter långa banan rundas flera gånger. Bilarna sliter mycket på banan och därför har den varit stängd en tid med anledning av tävlingen.

Krister Dahlqvist ansvarar för att banan hålls i ett gott skick. Det handlar om ett stort arbete. Efter en vanlig träningskv­äll krävs det flera timmar av arbete för att banan skall vara i kördugligt skick igen.

– För fem år sedan återvände jag till föreningen och då började jag sköta banan. Men efter det här året tror jag att någon annan får ta över. Det är tidskrävan­de och jag skulle gärna hinna köra själv, säger han.

För att en bil skall få tävla krävs det att den klarar av en besiktning som görs på själva tävlingspl­asten. Men det är inte endast bilen som måste godkännas, också banan skall uppfylla olika krav.

Vart femte år måst banan besiktas och Pekka Wirtanen säger att säkerheten alltid är det viktigaste. Majoritete­n av funktionär­erna under tävlingen har också uppgifter som fokuserar på att loppet skall vara säkert för både åskådare och förare.

– Det här ändå en bana som inte lämpar sig för att köra hårt. Den har stora höjdskilln­ader jämfört med många andra banor, säger Krister Dahlqvist.

Hemmaplans­favör

Både Leif och Stig Österholm intygar att de kan ha en liten fördel av att köra på sin egen hemmaplan. Till exempel lyfter de fram saker som att man känner till de olika kurvorna och stigningar­na. Men det är klart, de båda förarna har också en lång erfarenhet av bilsport.

– Vi började i varmanskla­ssen på 1990-talet, så snart har vi hållit på med det här i 30 år, säger Leif Österholm.

 ??  ?? TILLBAKA. Leif (t.v.) och Stig Österholm skall köra i varmanskla­ssen i morgon. Detta efter att ha hållit upp i tio år.
TILLBAKA. Leif (t.v.) och Stig Österholm skall köra i varmanskla­ssen i morgon. Detta efter att ha hållit upp i tio år.
 ??  ?? SNABBA RYCK. Det gick undan när bröderna Österholm tränade på starter inför helgens lopp.
SNABBA RYCK. Det gick undan när bröderna Österholm tränade på starter inför helgens lopp.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland