Västra Nyland

Kåre Pihlström nöjd med nya Dagmarspar­ken

Tydligare stigar, nya toaletter och bättre tillgängli­ghet är några av förbättrin­garna när Dagmarspar­ken träder fram i ny tappning för att fira Finland 100. Nu ska den lokala rekreation­en samsas med turismen i Källviken.

- TEXT OCH FOTO ELSA KEMPPAINEN elsa.kemppainen@ksfmedia.fi

Vid en första anblick ser Källviken ut precis som förr – små stigar bland lummig vegetation längs en backe ner till stranden, och Dagmarskäl­lan stolt i mitten. Men den som ser efter lite noggrannar­e märker att många finjusteri­ngar gett området ett ordentligt lyft.

Dagmarspar­ken, Fiskars gåva till hundraårin­gen Finland, har iståndsatt­s under dryga 750 talkotimma­r.

– Det är meningen att man knappt ska se att någonting gjorts, men här har till exempel stenarna stadgats upp, säger Kåre Pihlström och pekar på stenmuren som välver sig runt Dagmarskäl­lan. Pihlström är miljöchef vid bolaget Fiskars som piffat upp området.

Där backen ner till den natursköna viken börjar står en pelare som räknar besökarna som går förbi. Skyltar med områdets historia, nya toaletter som gjorts av yrkeshögsk­olan Axxell, nytt grus på stigarna – allt pekar på att Källviken öppnar upp för fler besökare.

– I århundrade­n har Källviken varit mål för lokalbefol­kningens dagsutflyk­ter – men nu ska också turismen få sig ett lyft, säger Kåre Pihlström.

Han har arbetat med området på nära håll sedan upprustnin­garna började för ett år sedan. Utgångspun­kten är den här: Finlands 100-årsjubileu­m till ära överlåter bolaget Fiskars Dagmarspar­kens område i Källviken till Finland för en tidsperiod på hundra år. Området underställ­s Forststyre­lsen. Fiskars lovade att Källviken skulle vara i fint skick när det överges för att underlätta skötseln av området.

– Forststyre­lsen har de informatio­nskanaler som behövs, de har kunnande och erfarenhet inom marknadsfö­ring och skötseln av olika naturobjek­t, säger Kåre Pihlström om fördelen med att Forststyre­lsen tar över området.

Men rekreation och turism går inte alltid ihop. Marion Rosenlew är imponerad över att området rustats upp, men sur över att hundarna inte får springa lösa.

Och ja, när många ska samsas om en park, och den känsliga Dagmarskäl­lan dessutom ska hållas ren, kan inte hundar springa fria.

Marion Rosenlew är ute med fyra små hundar tillsamman­s med Colin Shields. De promenerar längs stigarna i Källviken flera gånger om dagen. Shields har däremot bara gott att.

– Vackert! Naturen är vacker och nu kan också funktionsh­indrade ta sig fram, säger Shields. Stort arbete Arbetet började i fjol med att bygga ut en ny parkerings­plats. Det är visserlige­n också upp till turismföre­tagarna hur livlig trafiken till den förnyade Källviken blir, men vid en blick på förnyelser­na råder det inget tvivel om att området är bäddat för besök av fler turister.

I synnerhet för personer med funktionsh­inder har Källviken blivit en trevligare plats. Fastän det fortfarand­e inte är enkelt att ta sig ner längs de branta stigarna med rullstol, går Dagmarskäl­lan nu att se från en ny plattform.

Nu ska det också bli lättare att hitta rätt, och ställets långa och intressant­a historia lyfts fram på nya tavlor med informatio­n längs stigarna. Skyltarna till Vitsands redutt från Krimkriget­s tid, ner till stranden som passar för solbad, och förstås till Dagmarskäl­lan, glänser pinfärska längs stråken. Naturen tar sitt tillbaka – Det var svårt att cykla och komma fram med fordon i natursande­n, nu har den ersatts av fint krossgrus. Det smälter småningom in i omgivninge­n, säger Pihlström.

Han minns hur kollegerna från Fiskars skickade vidare hink efter hink med grus till stigarna. Arbetet har gjorts av ett stort gäng anställda på Fiskars.

Och visst, det gruset är redan till stora delar beklätt av barr och löv. Det täta nätverket av rötter som slingrade sig över stigarna har också fått ge vika för bekvämligh­eten. Men också träden vinner på att rötterna är bättre skyddade.

Under årens lopp har människorn­a sneddat, tagit genvägar och avvikit från stigarna, som blivit breda och asymmetris­ka. Nytt grus och stadiga rep som likt staket löper på vissa ställen ska vänligt men bestämt leda folk till att använda en och samma stig. Långsamt tar sedan naturen tillbaka det upptrampad­e området vid sidan om.

– Stigen ska se snygg ut och inte som en kohage, säger Pihlström och visar hur marken luckrats upp till en sörja där folk sneddat ner till Dagmarskäl­lan för att hämta vatten.

 ?? FOTO: ELSA KEMPPAINEN ??
FOTO: ELSA KEMPPAINEN
 ??  ?? KÄLLA MED ANOR. Folk kommer långt ifrån för att dricka vattnet ur Dagmarkäll­an, som fått sitt namn efter prinsessan Dagmar som var speciellt förtjust i Källviken. Kåre Pihlström har deltagit i upprustnin­gen av området.
KÄLLA MED ANOR. Folk kommer långt ifrån för att dricka vattnet ur Dagmarkäll­an, som fått sitt namn efter prinsessan Dagmar som var speciellt förtjust i Källviken. Kåre Pihlström har deltagit i upprustnin­gen av området.
 ??  ?? VACKERT. Colin Shields och Marion Rosenlew promenerar i Källviken flera gånger per dag.
VACKERT. Colin Shields och Marion Rosenlew promenerar i Källviken flera gånger per dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland