Västra Nyland

Det gäller att tänka på husets bästa

Tre föreläsnin­gar om byggnadsvå­rd ska fräscha upp det kollektiva minnet om hur man bäst tar hand om gamla hus i Ekenäs. – Vår uppgift är att ta hand om husen och bevara dem, säger Maryelle Lindholm.

- ELSA KEMPPAINEN elsa.kemppainen@ksfmedia.fi

Många hus är till salu i Gamla stan i Ekenäs, och flera har bytt ägare. Men hur bevara arvet i de känsliga, gamla trähusen? Det finns behov av riktlinjer och vägledning, menar Maryelle Lindholm från föreningen Gamla stan i Ekenäs, som nu är med och organisera­r en serie föreläsnin­gar om byggnadsvå­rd.

– Det är viktigt att ta hand om det gamla och inte göra gammalt till modernt, säger Maryelle Lindholm som själv har mångårig erfarenhet av att rusta upp ett gammalt trähus i Gamla stan.

Ibland måste man ändå kompromiss­a – toalettern­a och köken var mindre förr, och måste anpassas till moderna behov. Men att riva ut allt det gamla ska man akta sig för.

– Det kan löna sig att framskrida sakta mak och enligt den egna plånbokens begränsnin­gar. Ofta kan det bli billigare att renovera i gammal stil, och då håller man kvar den ursprungli­ga stämningen, säger Lindholm.

Fasaderna är skyddade, men hur husen görs om inuti är upp till ägaren. Nu för tiden är medvetenhe­ten om hur det lönar sig att gå till väga för att bevara arvet större än till exempel på 70-talet, då det var trendigt att beklä de slitna originalgo­lven med ”behändiga” plastmatto­r. Men också den medvetna kan av misstag göra huset illa när upprustnin­gsivern skenar i väg.

Sådana ingrepp som inte går att återkalla och som man därmed ska vara försiktig med, är till exempel att riva ner väggar och ändra på rumsindeln­ingen. Det inre och det yttre Maryelle Lindholm tycker om att tänka att husen enbart är till låns och inget man kan se som helt och hållet sitt. Det gäller att tänka utanför sig själv.

– Vår uppgift är att ta hand om husen och bevara dem, här är det inte frågan om bara oss, utan om byggnadern­a.

Riktlinjer finns, men de är inte lätta att få tag på. Den 35 år gamla skriften Gamla stan i Ekenäs, råd och riktlinjer för byggnadsvå­rd, innehåller detaljerad­e råd om hur byggnader från olika epoker ska bevaras. Ett nytryck skulle behövas, något som diskuteras inom föreningen just nu.

– Allt i boken gäller fortfarand­e, och det finns många nya intressera­de. Inte bara i Gamla stan, utan också i Ekenäs övriga trähusområ­den.

Tore Tallqvist som står bakom den ursprungli­ga broschyren kommer att hålla den första föreläsnin­gen som ger en översikt över Gamla stans byggnadsbe­stånd.

Den andra föreläsnin­gen kommer att behandla stadens syn på byggnadsvå­rden. Husen i Gamla stan är fredade på utsidan – ägaren får till exempel inte ändra utseendet på fasaden eller måla om huset i vilken färg som helst. En rekommenda­tion är också att plåttaken på de äldsta husen ska läggas i bitar som man gjorde förr, inte i stora sjok vilket är dagens melodi.

Del tre handlar om de inre värdena. Om du måste bygga ett nytt badrum borde det smälta in i husets karaktär, exemplifie­rar Lindholm. En inställnin­g som värderar det moderna framför det gamla är fortfarand­e vanlig, men här gäller det att se skönheten i det ofullständ­iga.

– Gamla hus är aldrig riktigt raka eller släta, säger hon.

Ofta finns gamla, böljande trägolv väl bevarade under kork- och plastmatto­r. Väggarnas egenartade form kommer bättre fram under spännpapp än under spånskivor. Allt det här är ett arv som bör föras vidare.

– Om man har ett golv som är buckligt av naturligt slitage, där kvistarna står upp och man ser var folk gått under seklernas lopp, då ska man tänka sig noga för innan man slipar det.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELSA KEMPPAINEN ?? BILLIGARE. Ofta kan det bli billigare att renovera i gammal stil, och då håller man kvar den ursprungli­ga stämningen, säger Maryelle Lindholm.
FOTO: ELSA KEMPPAINEN BILLIGARE. Ofta kan det bli billigare att renovera i gammal stil, och då håller man kvar den ursprungli­ga stämningen, säger Maryelle Lindholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland