Västra Nyland

Fler tåg är bra för Sjundeå

Sjundeåbor­na har med stor glädje tagit emot nyheten om att kommunen får två nya Y-tågsturer i december.

- PAAVO RANTALAINE­N vnred@vastranyla­nd.fi MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Nyheten om att Sjundeå får två nya Y-tågsturer i december tas emot med glädje i kommunen. Både beslutsfat­tare och ortsbor ser utveckling­en som ett steg i rätt riktning.

– Fantastisk­a nyheter, inte kan man säga annat! Det är en möjlighet för oss att utvecklas åt rätt håll igen, säger Merja Laaksonen (SFP), kommunstyr­elsens ordförande i Sjundeå.

– Tågen är en trygghet för dem som behöver kollektivt­rafik för att ta sig till jobb och studier.

Laaksonen är övertygad om att kommunens aktiva lobbning i tågfrågan är orsaken till att tågturerna återinförs. Hon är också rörd över det stöd kommunen fått.

– Vi har fått ett helt otroligt starkt flankstöd av alla – medier, grannkommu­ner och alla riksdagsle­damöter i regionen. Alla insåg att ett fel hade begåtts och förde fram frågan ur kommunens synvinkel, säger hon. Kan ha positiva följder En av dem som engagerat sig i kampen för bättre tågförbind­elser är Sjundeåbon André Landefort. Han startade bland annat en namninsaml­ing för att bevara Y-tågen. Insamlinge­n fick över 3 000 namn på en vecka.

– Jag är naturligtv­is jätteglad. Beslutet kan ha efterverkn­ingar på bostadsmar­knaden, eftersom folk inte vågar bosätta sig i regionen om de inte vet att de har tillgång till kollektivt­rafik.

Själv använder han tåg ungefär tre gånger i veckan på oregelbund­na tider.

– Helst åker jag från Sjundeå men ibland måste jag köra till Kyrkslätt och ta tåget därifrån, säger han.

På önskelista­n har Landefort ytterligar­e ett lite senare morgontåg från Sjundeå till Helsingfor­s.

– Min käpphäst är ju att då tågen ändå åker förbi från Åbo till Helsingfor­s, varför kan de inte stanna i Sjundeå? X-tåget förlängs Då Y-tågstrafik­en till Karis avslutades helt i fjol fick en del av Y-tågen fortsätta till Sjundeå från Kyrkslätt. Den populärast­e morgonture­n från Sjundeå vid åttasnåret och eftermidda­gståget från Helsingfor­s vid 16-tiden förkortade­s så att de inte längre gick från och till Sjundeå. Turerna ersattes med anslutning­sbussar mellan Sjundeå och Kyrkslätt, vilket förlängde resetiden märkbart.

Nu lovar Helsingfor­sregionens trafik (HRT), som sköter tågens lokaltrafi­k, att de två Y-tågsturern­a kör till Sjundeå från början av december. Några nya tågturer sätts inte in på kustbanan, utan X-tåget som nu går mellan Helsingfor­s och Kyrkslätt förlängs så att ändstation­en blir Sjundeå i stället.

– Morgon- och eftermidda­gstu- ren till Sjundeå har passats tekniskt in med VR:s fjärrtåg på Kustbanan, säger avdelnings­direktör Tero Anttila vid HRT. Tillbaka till samma läge Ursprungli­gen slopades de två Y-tågen till Sjundeå då VR:s expresstur­er trafikerad­e mellan Åbo och Helsingfor­s samtidigt som de.

Efter förändring­arna i december är Y-tågtrafike­n till Sjundeå på samma nivå som för ett och ett halvt år sedan, utom på veckoslute­n.

– Det finns ännu inga planer på tågturer till Sjundeå under veckoslute­t. Tidigare var resenärern­a så få att det är en stor ekonomisk fråga att återställa veckosluts­trafiken, säger Anttila.

För två veckor sedan infördes en ny lokaltågst­ur mellan Helsingfor­s och Karis. Tåget startar varje kväll klockan 23.03 och det stannar också i Sjundeå.

– Kvällståge­t till Sjundeå är jättebra ifall man vill åka till Helsingfor­s och gå på bio eller teater, säger André Landefort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland