Västra Nyland

Ledare: Märkesår ger mycket att spinna vidare på.

Firandet av Finlands 100-årsjubileu­msår är redan en succé. I Västnyland finns flera bestående bevis på det.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Det är några månader kvar att fira Finlands hundra år som självständ­igt land. Under året har vi fått uppleva tusentals evenemang av myndighete­r, föreningar, projekt, som har uppfyllt villkoren för att få bära den blåvita logon Finland 100, som är ett bevis på att evenemange­t är en del av det officiella firandet.

Devisen Tillsamman­s var ett lyckat val. Den har gett en bredd och en mångfald så att alla, såväl små som stora aktörer, som vill uppmärksam­ma jubileet har haft möjlighet till det.

I Västnyland har jubileumså­ret firats och synts på många sätt. I vår region finns mycket att vara stolt över.

I Ingå har kommunen ordnat egna evenemang, till exempel en allsång på Floradagen, men också uppmanat Ingåborna att dela med sig av sina berättelse­r om sin hembygd. Man har också som mål att visa 100 fina platser i Ingå, men än så länge har bidragen från allmänhete­n varit blygsamma.

Runtom i bygden har marthor och andra stickat blåvita sockor så nyfödda på Lojo BB får ett minne från att de är födda under märkesåret.

Kulturlive­t i Västnyland är rikt och brett och Finland 100 år har märkts både under konserter och vid dansuppvis­ningar.

Storsatsni­ngen Okänd soldat i Harparskog hade alla förutsättn­ingar att bli en succé och det blev den också. Friluftste­ater i autentisk miljö med 15 svenska och 10 finska föreställn­ingar lockade 14 000 besökare. Arrangörer­na gjorde ett jättejobb för att få allt att fungera så att säga ”mitt i skogen”. Där byggdes Harparskog Arena, en läktare med 800 sittplatse­r och den autentiska omgivninge­n användes ypperligt i pjäsen. Det var en pjäs som alla borde ha sett, ingen gick oberörd därifrån. Den här satsningen gav en enorm pr åt regionen och visar på en drivkraft som finns här att skapa något unikt.

För en vecka sedan firade Forststyre­lsen stort Naturens dag. Vid Raseborgs slott hade man ett unikt ljusevenem­ang som lockade mellan 3 000 och 4 000 besökare. Borgen fick också ett permanent ljussystem, som gör det möjligt att ordna olika evenemang vid borgen. Forststyre­lsen har gjort stora satsningar vid Raseborg som bäddar för en livligare verksamhet. Det är sådana här satsningar vi behöver.

I veckan donerade Fiskars- bolaget det historiskt värdefulla och natursköna området vid Källviken utanför Ekenäs till Forststyre­lsen. Storbolage­t har på ett ypperligt sätt anammat devisen Tillsamman­s då bolagets personal har rustat upp området som nu blir ännu mer användarvä­nligt för alla.

Märkesåret har visat att självständ­ighet kan uppmärksam­mas på många sätt. Varje enskild individ som varit med om något evenemang kommer att ha personliga minnen från jubileumså­ret. Det är också glädjande att många arrangörer gjort satsningar som också finns med i framtiden. Ur ett historiskt perspektiv är de viktiga men också med tanke på att locka nya invånare eller besökare till regionen är de lovvärda.

De västnyländ­ska kommunerna, evenemangs­arrangörer­na och andra ska ta till vara den goda pr Västnyland har fått under jubileumså­ret och fortsätta se till att Västnyland finns på kartan för turister och nya invånare. Låt oss se jubileumså­ret som ett startskott för nya kreativa idéer och initiativ som för regionen framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland