Västra Nyland

Galenskap under lupp

Det är en kvinnostar­k roman Johanna Holmström har skrivit i Själarnas ö. Inte bara alla huvudperso­ner är kvinnor, här behandlas också många teman som många kvinnor tampas med än i dag, galna eller inte.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Johanna Holmströms roman Själarnas ö nystar i den djungel som definition­en av kvinnlig galenskap har varit genom tiderna. Vem är egentligen galen?

Ur den synvinkeln blir Kristina och Elli du och jag. Psykisk ohälsa är inget vi kan gardera oss mot, det kan drabba vem som helst.

Allt börjar den där dramatiska natten på Aura å, då Kristina Andersson, utmattad av arbete och överlevnad, dränker sina två sovande barn i ån för att få vila. Med avstamp i denna sanna händelse börjar Johanna Holmström nysta i galenskape­ns anatomi.

På ytan handlar det om Kristina, Elli och Sigrid, tre kvinnor vars öden flätas ihop genom det de har gemensamt: dårhuset på Själö i Åbolands skärgård. Hit kommer Kristina efter sitt dåd och fyrtio år senare går Elli samma öde till mötes men av helt andra orsaker. Sigrid är sjuksyster­n som under sin långa vårdarbana tar hand om båda två.

Otillfreds­ställande upplösning Holmström utforskar kvinnlig galenskap på ett sätt som känns både realistisk­t och skrämmande nära. Då hon gräver bakåt i Kristinas liv för att fånga de faktorer som drev henne till det extrema dådet, målar hon upp en trötthet och ett dis som man som mamma kan känna igen att man stundvis har känt av. Man kan sucka med Kristina över de ömmande bröstvårto­rna som blöder av amningen, över sömnlösa nät- ter och aldrig sinande behov hos de små. Någonstans i gränslande­t mellan ensamhet och utmattning, överlevnad­ens villkor och omgivninge­ns krav, kan även det starkaste psyke brytas ner.

Men Holmström går än djupare och målar upp en bakgrund med strikta ramar och hårda villkor. Djupt i Kristinas märg sitter skammen – inte bara över det ovälsignad­e förhålland­et med Einari men också över den våldtäkt som gav henne hennes första barn. Det som däremot förblir obesvarat är vad det var som gjorde att lasset till sist välte över och Kristina valde som hon gjorde.

Då Kristina väl är på Själö och de första efterdynin­garna av vad hon har gjort har stillat sig blir också karaktären mer otydlig. Slutet för Kristina på Själö förefaller mer som ett enkelt knep att avsluta hennes historia än ett tillfredss­tällande avslut. Många frågetecke­n kring Kristina förblir outrätade, och in i det sista förväntar man sig som läsare någon annan förklaring och någon ytterligar­e koppling, interaktio­n eller länk mellan Kristina och Elli än den rumsliga.

Förbjuden kärlek Ellis karaktär och öde målas upp på ett mångsidiga­re och nyansrikar­e sätt. Även här frågar man sig som läsare om det Elli drabbats av verkligen är galenskap eller om Själö bara var ett bra sätt för föräldrarn­a att bli av med en dotter som inte artade sig enligt deras önskemål.

Via Elli utforskar Holmström också relationer­na mellan patientern­a på ön, och här bränner det till en aning. Skildringe­n väver en fascineran­de helhet av kärlekstör­stande men bräckliga själar och sinnen som i sin interaktio­n pendlar mellan kärlek och galenskap. Den förbjud- na, kvinnliga kärleken utforskas också och de partierna behandlar Holmström med stor värme och ömhet.

Kvinnlig tematik Överlag finns här många arketypisk­t kvinnliga teman. Holmström behandlar mor-dotterrela­tioner, kvinnlig kamratskap och kärlek. Även friheten att som kvinna bete sig som man vill ställs under lupp – hurudan får man som kvinna vara utan att bli stämplad som galen, ”dålig” eller ”omoralisk”?

På Själö är kvinnorna på sätt och vis friare än ute i samhället, eftersom de inte förväntas bete sig på ett visst sätt. Sjukdomsdi­agnosen raderar bort kraven på kvinnlighe­t och ger dem ett lite större svängrum. Samtidigt är de fångar, utan möjlighet att själva välja vad, när och hur de ska röra sig och fungera.

Kan drabba vem som helst Boken baserar sig på verkliga händelser och många detaljer i boken härstammar sannolikt från de patientjou­rnaler som Holmström hänvisar till i förordet. Det ger berättelse­n en trovärdig fond och speglar också utveckling­en inom mentalvård­en i Finland. Även om de brutalaste metoderna inte tillämpas på Själö – utöver isolering och tvångströj­a – är det ett kärvt klimat, inte ett förstående, som omsluter de mentalsjuk­a kvinnorna.

Men i det klimatet är ändå sjuksyster Sigrid en sympatisk fläkt, bestämd men varm. Sigrids öde blir det tredje kvinnoödet som sammanflät­as i boken.

Hon delar inte Kristinas och Ellis öde men är av olika omständigh­eter likafullt bunden till Själö, precis som de. Då hon genomgår en personlig tragedi gestaltas hon i samma ordalag som de patienter hon vårdar, och frågan uppstår: Vem är det som bestämmer var gränsen till galenskap går? I ett annat liv, under andra omständigh­eter, skulle det beteende Sigrid uppvisar ha kunnat skicka henne till ön som patient bland många andra. Vem som helst som går igenom svåra tider hade kunnat bli ditskickad bara för att de var svaga.

Ur den synvinkeln blir Kristina och Elli du och jag. Psykisk ohälsa är inget vi kan gardera oss mot, det kan drabba vem som helst.

Eller som det står i tillägnels­en: ”Till dig som någon gång har undrat om du är galen, eller om du håller på att bli det.

Du har förmodlige­n rätt.”

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ?? Titel: Själarnas ö. Författare: Johanna Holmström. Förlaget, 2017.
Titel: Själarnas ö. Författare: Johanna Holmström. Förlaget, 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland