Västra Nyland

Raseborgs stad kräver kompensati­on av Attendo

Under våren 2017 har det förekommit brister igen i personaldi­mensioneri­ngen på Villa Stella i Ekenäs och Villa Pentby i Karis. Nu vill staden ha kompensati­on för utebliven service.

- VN

Raseborgs stad köper boendeserv­iceplatser av företaget Attendo på två enheter i Raseborg: Villa Stella i Ekenäs och Villa Pentby i Karis. På Villa Stella bor 17 raseborgar­e. Avtalet gäller alla platser på enheten.

Avtalet om boendeplat­serna i Villa Pentby är ett ramavtal, staden är inte bunden till att köpa något visst antal platser. I konkurrens­utsättning­en har man meddelat att upphandlin­gen gäller ett sextiotal platser för så kallat resurserat serviceboe­nde. På Villa Pentby bor för tillfället 55 raseborgar­e.

Under våren har det än en gång förekommit brister i personaldi­mensioneri­ngen på båda enheterna.

– Vi har kontrakt där vi noggrant har stipulerat om bemanninge­n. Men Attendo har inte uppfyllt kraven. Och de har inte bättrat sig trots att vi har talat med dem, säger social och hälsovårds­nämndens ordförande Karl von Smitten (SFP).

– Det är treskiftes­arbete och det är svårt att få vikarier på kort varsel. Det gäller alla. Inom den offent- social och hälsovårds­nämndens ordförande liga vården har man åtgärdat det med vikariepoo­ler. Skillnaden är att vi har tecknat ett kontrakt med Attendo där vi kommit överens om sanktioner om bemanninge­n inte är tillräckli­g.

På Villa Pentby har det dessutom varit stora problem med städningen. Staden har tagit emot reklamatio­ner om städningen av anhöriga.

– För att spara pengar har vårdperson­alen städat. Men de har tydligen inte hunnit städa ordentligt, säger von Smitten.

Det har också klagats på maten. Midsommarm­ackan med ost, skinka och två sillbitar har fungerat som ett exempel.

Dessa brister har lett till ekonomiska sanktioner igen. För Villa Stellas del handlar det om brister i personaldi­mensioneri­ngen under tiden januari–maj 2017 och en summa på 25 000 euro. I Villa Pentby har brister förekommit under februari-juni, summan uppgår denna gång till 328 000 euro.

– Hösten 2015 lät vi bli att betala 25 000 av samma orsaker. På Attendo sade man inte ett skvatt. Det är en så oerhört liten summa för dem.

Staden kommer noggrant att följa upp situatione­n genom att kolla arbetslist­or från båda enheterna. Dessutom måste man åtminstone för Villa Pentbys del överväga om bristerna är så allvarliga att en uppsägning av avtalet är befogad.

Social- och hälsovårds­nämnden behandlade frågan om ekonomisk kompensati­on på sitt möte i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland