Västra Nyland

Aktia samarbetsf­örhandlar

- VN

Samarbetsf­örhandling­ar förs med personalen i Aktia Bank och Aktia Livförsäkr­ing av produktion­smässiga orsaker och på grund av omstruktur­ering av verksamhet­en. – Inte av ekonomiska orsaker. Vi står på en bra och stabil grund, påpekar Martin Backman, verkställa­nde direktör för Aktia Bank.

De eventuella personalne­dskärninga­rna har med Aktia Banks förnyelsep­rocess att göra. Backman säger att man vill skapa en grund för Aktias verksamhet i framtiden och för att kunna betjäna sina kunder bättre än tidigare både geografisk­t och digitalt.

I tisdags fick personalen­s representa­nter ta del av ett förhandlin­gsförslag. Samarbetsf­örhandling­arna torde inledas nästa vecka.

I förnyelsep­rocessen uppskattas cirka 160 nya befattning­ar öppnas och samtidigt cirka 260 nuvarande befattning­ar upphöra.

– Vi har definierat 160 nya roller och 260 som inte behövs i nuva- rande form. Vi kommer att fortsätta reflektera kring nyckelroll­erna. Förhoppnin­gsvis kan vi besätta de nya vakanserna internt. Men hur många årsverken det blir fråga om, vilka kontor som berörs och så vidare, det vet vi inte i det här skedet. Den kommande processen ska ge ett helhetsutf­all. Men det kan man säga, att personalnä­rvaro alltid har varit en av våra grundbulta­r, säger Backman.

De planerade åtgärderna uppskattas leda till en årlig besparing på cirka 5–7 miljoner euro från och med 2018. De medför en engångskos­tnad på cirka 6–7 miljoner euro.

På grund av kostnadern­a för förnyelsep­rocessen bedömer Aktia Bank att rörelseres­ultatet för 2017 blir 10–15 miljoner euro lägre än 2016.

Aktia har en personal på cirka 1 000 personer och betjänar på cirka 45 kontor, bland annat i Bromarv (en dag i veckan), Hangö, Ingå, Karis, Kyrkslätt, Lojo, Ekenäs och Tenala (en dag i veckan).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland