Västra Nyland

”Bulleriet” får 20 år fullt

- AGNETA SJÖBLOM

Lilla Hembagerie­t är ett annat jubileumsa­ktuellt Karisföret­ag där två generation­er jobbar tillsamman­s. I höst är det 20 år sedan öppning. Ett litet kafé. Liksom många andra var det också något som Monica Samuelsson drömde om. Tillsamman­s med maken Kaj gjorde hon slag i saken och startade upp Lilla Hembagerie­t hösten 1997.

– En del sa att det aldrig kommer att gå, andra tyckte att vi var modiga som vågade. Själva tyckte vi att vi inte hade något att förlora, minns hon.

Både hon och Kaj hade då gått arbetslösa. Han efter 20 år som bagare på ett lokalt bageri. Med hjälp av startpeng satte de upp verksamhet­en som då liksom nu består av ett bageri i Vallarsved­ja och kafé vid Centralgat­an.

Den första kafélokale­n var liten, officiellt med plats för 12 kunder. Efter det har kaféet utvidgats i två etapper.

– Nu funderar man ju hur alla rymdes in tidigare. Fastän vi har fyra gånger större kan det ibland vara trångt, säger Monica Samuelsson. Kärt barn, många namn Frågan om inte ordet Lilla vid det här laget borde strykas från namnet ställs ibland.

– Men själva bageriet är fortfarand­e litet och vi bakar enbart för eget bruk, säger Jan Samuelsson.

Efter att ha blivit klar bagarekond­itor 2002 tog han över företaget efter sina föräldrar 2004.

Sitt första företag startade han ändå redan i högstadiet, som ett skolprojek­t tillsamman­s med en kompis. Under rasterna sålde de örfilar som pappa Kaj bakat. Företaget hette Bulleriet och följdes ännu upp av ett annat företag som hette Jannes Bulleri. Det är bakgrunden till att Lilla Hembagerie­t i folkmun ibland också kallas för Bulleriet. Smörgåstår­tefredag Arbetet på bageriet börjar med att Jan stiger upp klockan 2 på natten och sätter igång. Klockan 5 är det första matbrödet klart för avhämtning och transporte­ras av Monica till kaféet där de första kunderna kliver in genom dörren halv åtta.

Som bagare är Jan den som tycker om att ibland experiment­era. Den bärande principen för allt han gör är att produktern­a ska innehålla så lite tillsatsäm­nen som möjligt.

Hur har efterfråga­n förändrats längs med åren?

– Det säljs kanske mer bakelser än tidigare, medan åtgången på matbröd gått ner, säger Jan.

Vissa cirklar rubbas däremot inte. Till dem hör försäljnin­gen av smörgåstår­ta varje fredag.

– Den kan man inte lämna bort. För många signalerar smörgåstår­tan inledninge­n av veckoslute­t.

Bageriets försäljnin­g är ganska jämn under året, med morsdag som den helg då man brukar sälja som mest tårtor. Av tårtorna är jordgubbst­årtan den som toppar favoritlis­tan, men utmanarna är många. Besjungen Lilla Hembagerie­t har också uppmärksam­mats med en egen låt, skriven av några av Jans kompisar. Låten hittas på Youtube och skulle något dansband ta den på sin repertoar skulle det vara en fin present då man i början av november fyller 20.

– Men när vi firar kommer vi nog att spela låten i kaféet, säger Monica Samuelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland