Västra Nyland

KyIF slog ut BK-46 ur cupen

Karislaget BK-46 har gjort sitt i damernas handbollsc­up. På onsdagskvä­llen föll BK på hemmaplan med 32–27 mot Kyrkslätt IF.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Det var två ligalag som möttes i Karis, då KyIF i år har tagit steget upp till den högsta inhemska nivån. Därför var det så klart intressant­a att se hurdant lag KyIF kom till spel med.

Redan tidigare under sommaren hade laget skrivit kontrakt med spelare som höll till i ligan i fjol och sedan förr fanns också några duktiga lirare i truppen. Men oberoende var det aningen oväntat att Kyrkslättl­aget klarade av att besegra BK.

I paus ledde gästerna med 14–11 och när slutsummer­n ljöd stod det 32–27 på tavlan.

– Jag är överraskad av att vårt försvarssp­el var så här svagt, visserlige­n får också målvaktern­a ta några av målen på sig. Men när vi träningssp­elade i Sverige för en tid sedan så försvarade vi bättre mot hårdare motstånd, säger BK-tränaren Thomas Holmberg. Lovande insats Den stora skillnaden mellan de två lagen i Karis var utan tvekan försvarssp­elet. BK hade inte en större kväll i de bakre leden och bjöd KyIF på flera enkla mål.

Gästerna däremot försvarade högt och säkert, vilket inte gav BKspelarna mycket tid för att fatta beslut. Men KyIF-tränaren Tomas Mecklin var inte förvånad över att hans lag var svårt att forcera.

– Vi har tränat hårt och har flera duktiga spelare. Försvaret var starkt i dag och i paus sade spelarna att det kändes säkert.

Det var ändå inte bara försvaret som lade grunden till bortaseger­n. Ingrid Degerth var ett ständigt orosmoment för BK och hon gjorde tio mål. Också Katarina Kaivola spelade bra i KyIF.

Mot slutet av matchen valde dess- utom BK att punktmarke­ra Degerth, men någon större effekt hade det inte.

– Hon gjorde en bra match och framför allt i den andra halvleken var hon effektiv, säger Mecklin.

Under sommaren har några spelare anslutit till KyIF, bland annat Susanna Arvekari och Kaivola från GrIFK. Dessutom har Linda Ratilainen, Isabella Paganus och Emmi Koljonen valt spela för laget. I fjol spelade trion i SIF.

Men enligt Mecklin är truppen ännu inte spikad och det är sannolikt att ytterligar­e något nytt ansikte dyker upp. KyIF inleder seriespele­t med en bortamatch mot Dicken om knappa två veckor.

– Nu intensifie­rar vi träningen och dessutom skall vi ännu spela några träningsma­tcher. I det här skedet kan jag ändå inte tala om några målsättnin­gar. Socis Cup nästa BK är alltså utslaget ur cupen i ett tidigt skede. Onsdagens match går inte till historien som en av de största, men det är kanske ändå onödigt att fokusera på ett resultat i slutet av augusti.

Dessutom spelar laget följande match redan i helgen, det är dags för Socis Cup i hemmahalle­n. Utöver BK deltar KyIF och Åbo IFK, samt svenska Gökstens BK.

– Det blir en bra träningstu­rnering för vår del. Vi har en del att jobba på ännu, men visst räknar vi med att slåss om liknande serieplace­ringar som i fjol, säger Thomas Holmberg.

Truppen är mer eller mindre samma som förra säsongen. Men två nya ansikten har dykt upp och det är Mathilda Sandblom och Nicolina Fredriksso­n. Dessutom har målvakten Johanna Terlinden återvänt till Karis.

– För Nicolina och Mathilda var det här den första matchen på damnivå, men de hämtar snabbhet till vårt lag. Däremot kan man förstås inte förvänta sig att de ta hur stort ansvar som helst, säger Holmberg.

För tillfället är truppen skadefri och BK inleder seriespele­t nästa fredag med en hemmamatch mot Grankulla IFK. Men lagbygget är nödvändigt­vis ännu inte klart.

– Det finns några öppna frågor, säger Thomas Holmberg.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? OARTIGA GÄSTER. Linda Ratilainen (i mitten) och hennes KyIF slog ut Elin Löf och Mathilda Sandblom (t.h.) ur cupen.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM OARTIGA GÄSTER. Linda Ratilainen (i mitten) och hennes KyIF slog ut Elin Löf och Mathilda Sandblom (t.h.) ur cupen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland