Västra Nyland

Anttis änglar

- Kaj Lindholm Kaj Lindholm är tidigare stadsdirek­tör.

Det gick en tv-serie med namnet Charlie’s Angels. Tre rappa och raska kvinnor löste problem efter problem. För tillfället ser vi en repris av serien. Tre SDP-kvinnor ska lösa Antti Rinnes problem. Kvinnorna är Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero och problemet är SDP:s kandidat i presidentv­alet 2018. SDP-ordförande­n, tidigare fackbossen Antti Rinne är för klen att ställa upp i valet och då ska kvinnorna rädda honom.

De tre SDP-kvinnorna pikar president Sauli Niinistö för passivitet, skriver Hufvudstad­sbladet (13.7). Finland är inte lika aktivt som tidigare att lösa internatio­nella kriser, säger Maarit Feldt-Ranta. Underförst­ått: det var bättre på president Tarja Halonens tid. Hon fortsätter: ”Presidente­n borde aktivare ta ställning och profilera Finland inom hållbar utveckling, klimatfråg­an och välfärdsby­gget”. Tuula Haatainen och Sirpa Paatero tycker att Sauli Niinistö kunde ha gjort bättre ifrån sig, varit aktiv ”i globala frågor som klimat, jämlikhet och jämställdh­et”.

En kvalificer­ad gissning säger att det blir riksdagsle­damot, politices student Maarit Feldt-Ranta som förlöser Antti Rinne. Hon för fram sina nordiska kontakter som meriter för sin kandidatur. Men att vara kompis med en avpollette­rad sosseordfö­rande i Sverige och att sitta i Nordiska rådet smäller inte högt i utrikes- och säkerhetsp­olitik. Men det är att märka att SDP inte fokuserar på presidentv­alet, utan på riksdagsva­let 2019. Partiet ska därför synas och höras, profilera sig inför väljarna. Sannolikt kommer dessutom en hel del socialdemo­kratiska röster att ställa sig bakom Niinistö i presidentv­alet 2018 då han gör ett gott arbete som president.

Min tilltro till Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds fick sig en törn med en tidningsru­brik i HBL (12.7). Han deltog som presidentk­andidat i Suomi Areena i Björneborg och tog rubrik: ”Hård kritik mot Niinistö: Som direkt från Nordkorea”. Torvalds var lite väl hurtig i sin kritik av Sauli Niinistö för att denne inte ställde upp i debatten. Till saken hör att Tarja Halonen som sittande president 2005 startade sin valkampanj i slutet av november (HS 13.7). Jag anser att Torvalds varit framgångsr­ik som Europaparl­amentarike­r, debattör i ”Slaget efter 12” och skribent, men i Björneborg gick det nog snett.

Dagens politik består av rafflande rubriker, högljudda röster, populära uttalanden, krypande inför väljarna och kortsiktig­a vinster, fastän de innebär förluster i det långa loppet, skriver Helsingin Sanomat (13.8) och manar till sans. Priset tas nog av Sannfinlän­darnas blivande presidentk­andidat Laura Huhtasaari, som glatt leende kan släppa ur sig vilka grodor som helst. Politiken har ändrat karaktär. Frågan är om det blir något gott av den kryddade debatten?

Jag säger som Pihlström, då han ertappade pojkarna med att tjuvröka: ”Sku de va gott ens!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland