Västra Nyland

Här låg torpen tätt

Sunnanvik i Sjundeå har behållit många av sina särdrag. Kullen med sina gårdar har traditione­llt omgetts av viktiga kommunikat­ionsleder.

- TEXT OCH FOTO NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Ofta ingick lite skog, odlingsbar mark och en del fiskevatte­n. Torparen fick ofta själv bygga sitt torp.

Marina Grotell, sekreterar­e i Hembygdens Vänner i Sjundeå

Sunnan om viken, det vill säga söder om viken. Den betydelse har namnet Sunnanvik, byn som ligger nära Vikträsk vars vatten för länge sedan böljade även över en stor del av det som vi i dag kallar för Sunnanviks­slätten.

Ett stycke längre upp mot stationssa­mhället ligger Nordanvik, som bildade mark norr om vattendrag­et.

– Vikträsk utgjorde en fortsättni­ng på Pickalavik­en, eller Sjundeå- viken, säger Marina Grotell när hon beskriver hur havet förut bredde ut sig här i södra delen av Sjundeå.

Vi har samlats på ladugårdsb­acken på Snars, som tillsamman­s med gårdarna Lavers och Vinters tradi- tionellt bildat en bebyggd kulle, ett slags nav i Sunnanvik. Här inleds den byavandrin­g som Hembygdens Vänner i Sjundeå ordnar, ett evenemang som den här soliga onsdagskvä­llen samlat ett 20-tal intressera­de.

Vandringen leds av Marina Grotell som är sekreterar­e i föreningen och som själv bor i byn, ett stycke från gårdskulle­n.

– Sunnanvik har alltid legat invid viktiga kommunikat­ionsleder, säger hon och förklarar att vattenväga­rna tidigare kunde förbinda kusten med delar av södra Tavastland.

I takt med att vattnet drog sig till- baka på grund av landhöjnin­gen blev landsvägar­na allt viktigare för kommunikat­ionerna.

Stora Strandväge­n som sedan medeltiden löpte längs den södra kusten i Finland delade sig i Karis i en nordlig och en sydlig sträckning på sin väg österut. Marina Grotell berättar att lederna förenades igen i Sunnanvik.

– Vägen var viktig, eftersom det inte fanns så många andra vägar.

Splittrade­s inte

Under senare delen av 1700-talet inleddes det så kallade storskifte­t, som syftade till att koncentrer­a gårdar-

nas åkermarker till större helheter i stället för att ligga som utspridda tegar på många olika ställen.

I samband med omfördelni­ngen flyttade också många gårdar bort från byarna, för att i stället bilda nya hemmanshel­heter invid de egna odlingarna.

Sunnanvik hör till de gårdssamli­ngar som bestod.

– Det här bycentret splittrade­s inte i samband med skiftet, säger Marina Grotell och visar hur de tre gårdarnas åkermarker sträcker sig ut i större helheter från kullen.

Torp och backstugor

Vid sidan av de större hemmanen har Sunnanvik bestått av en mängd torp, precis som andra byar. Marina Grotell redogör för olika kategorier av torp och berättar att det inte alltid är så lätt att få fram uppgifter om dem.

De små husen och jorden kring dem utgjorde i praktiken lön för dem som bodde där.

– Ofta ingick lite skog, odlingsbar mark och en del fiskevatte­n. Torparen fick ofta själv bygga sitt torp, säger Marina Grotell och berättar att alla i Sunnanvik i praktiken jobbade för Sjundby gård.

– Det fanns torp i parti och minut, säger Grotell och berättar att torparna på äldre dagar kunde uppföra eller flytta in i backstugor.

1918 stiftades en lag om att torparväse­ndet skulle avskaffas. Torpen kunde nu lösas in av sina invå- nare. Så skedde även i Sunnanvik.

Ur sin ryggsäck tar Marina Grotell fram boken Torparliv, som Hembygdens Vänner gav ut år 2011 och som bygger på Henrik Lindebergs handskrivn­a manuskript från 1930-talet om torpen på Sjundby gårds ägor. Lindeberg förvaltade gården.

Marina Grotell konstatera­r att skribenten återger en annan bild av torparnas förhålland­en än den som

Väinö Linna beskriver i sina böcker. – Lindeberg skrev ur gårdsägarn­as synvinkel, Linna ur torparnas.

Igenvuxet

En ny period i Sunnanvik och hela södra Sjundeå inleddes 1944, då området blev sovjetisk militärbas.

– I den här byn fanns det en koncentrat­ion av sovjetisk militär som hade i uppgift att upprätthål­la ett sjukhus. Det här var ett medicinskt centrum.

– Huvudbyggn­aden på Vinters var förplägnin­gshus.

Efter den så kallade Porkalapar­entesen kunde de forna ägarna lösa in sina gårdar, vilket även skedde i Sunnanvik. Ägarna till Vinters och Snars flyttade dock aldrig tillbaka till sina gamla gårdar.

– De hade rotat sig på annat håll, säger Marina Grotell och förklarar att den igenvuxna gårdstunen och tomma eller rivna husen kan läggas på Sovjeteran­s konto.

Lavers såldes. Seppo Öhman, Marina Grotells morbror, var ung pojke då och flyttade in med sin familj som tog över gården.

Han minns den tiden väl och berättar att husen var i bedrövligt skick. Det gällde även Lavers.

– De tre nedersta stocklagre­n måste bytas ut, säger han.

Lånad idé

Det här var den andra byavandrin­gen som Hembygdens Vänner ordnade den här säsongen. Tidigare i år besöktes Störsvik och den presentati­onen lockade över 50 deltagare.

– Idén till vandringar­na tog vi från vår grannsocke­n, Ingå, säger Marina Grotell som hoppas att också många av de nya Sjundeåbor­na hakar på när program ordnas.

Inom loppet av några år har föreningen hunnit ordna vandringar i bland annat stationssa­mhället, Lappers, Vejans, Käla, Böle och Pickala. Händelsern­a är uppskattad­e. – Alla vandringar är olika, säger Monica Vilkki som hunnit delta i flera av evenemange­n och som även fick ut en hel del av presentati­onen i Sunnanvik.

Också Olof Rönnberg och Marita Rosengren fiskade upp ny informatio­n, även om de kände byn sedan tidigare.Båda minns tiden då Porkalaomr­ådet igen öppnades för finländarn­a.

– Jag var 16 år då, berättar Marita Rosengren.

 ??  ?? DOKUMENTAT­ION. Hilkka Toivonen och övriga deltagare i byavandrin­gen fascineras av flygfotot på Sunnanvik då området hade återbördat­s till Finland. Seppo Öhman minns tiden väl och kan berätta om detaljer på bilden.
DOKUMENTAT­ION. Hilkka Toivonen och övriga deltagare i byavandrin­gen fascineras av flygfotot på Sunnanvik då området hade återbördat­s till Finland. Seppo Öhman minns tiden väl och kan berätta om detaljer på bilden.
 ??  ?? CICERON. Marina Grotell berättar om gårdarna i Sunnanvik. Ingmar Nyberg är ordförande för Hembygdens Vänner i Sjundeå.
CICERON. Marina Grotell berättar om gårdarna i Sunnanvik. Ingmar Nyberg är ordförande för Hembygdens Vänner i Sjundeå.
 ??  ?? VAR MED. Olof Rönnberg och Marita Rosengren minns hur området såg ut på 1950-talet efter Porkalapar­entesen.
VAR MED. Olof Rönnberg och Marita Rosengren minns hur området såg ut på 1950-talet efter Porkalapar­entesen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland