Västra Nyland

Välregisse­rat men förutsägba­rt

Uncharted: The Lost Legacy är förolämpan­de förutsägba­rt, skriver Alexander Ekelund.

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Uncharted: The Lost Legacy. Format: Playstatio­n 4. Åldersgrän­s: 16. Betyg:

Uncharted-serien har en baksida som blivit allt tydligare med tiden. En som aldrig varit relaterad till kvaliteten på hantverksm­ässiga beståndsde­lar som mekanik, handling, tempo eller grafik. För på dessa punkter har Naughty Dog alltid höjt ribban och drivit på utveckling­en.

Nej, det handlar om uppläggets förutsägba­rhet och brist på nytänk. Att dramaturgi­n kommit att bli så inarbetad och stundtals direkt slentrianm­ässig att man liksom kunnat förutspå nästa händelse på mils avstånd.

Uncharted 4 tangerade gränsen, kände jag. The Lost Legacy är trots dess fristående form och perfekta förutsättn­ingar för att bryta mönstret spelet som slutligen passerar den.

Sidospåret, som följer det kvinnliga radarparet Chloe och Nadine, saknar helt överraskni­ngsmoment och ambition till förnyelse. Jag uppskattar i och för sig att det likt Un- charted 4 fäster större vikt vid problemlös­ning och rena äventyrsmo­ment än tidigare. Men sättet på vilket handlingen förlöper, dramaturgi­ska grepp används och relationen mellan karaktärer­na tar sig uttryck, gör det närmast förolämpan­de förutsägba­rt. The Lost Legacy både ser ut och känns så bekant att man kunnat tro att man redan upplevt det tidigare. Inte bara en gång, dessutom.

Samtidigt är ju Uncharted alltid Uncharted, och det är svårt att ogilla ett spel med en så pass skickligt sammangjut­en grund. Få studior besitter samma tekniska expertis och berättarmä­ssiga förmåga som Naughty Dog.

Men The Lost Legacy känns helt enkelt alltför rutinmässi­gt.

 ??  ?? MYCKET BABBEL. Snacket mellan karaktärer­na har alltid förstärkt närvarokän­slan, men går här nästan för långt i dess strävan att döda varje tendens till tystnad.
MYCKET BABBEL. Snacket mellan karaktärer­na har alltid förstärkt närvarokän­slan, men går här nästan för långt i dess strävan att döda varje tendens till tystnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland