Västra Nyland

Så kan man inte ha det, tänkte Annika Viitanen då det inte fanns någon nalle i ambulansen. Berättelse­n bakom priset är avgörande. Tjugo amerikaner firar Finland i Finland.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik. jansen@ksfmedia.fi

För första gången på länge har Söderlångv­ik gård i Kimitoön genomfört en hyggesbrän­ning. Juk

ka Hapulahti och Anssi Jokinen från UPM genomförde bränningen på ett kalhygge. Meningen är att bränna stubbar, ris, träd och sly på ett kontroller­at sätt, avsikten är att uppnå större biologisk mångfald och en föryngring som nästan motsvarar naturens egen metod att förnya genom skogsbrand, skriver Åbo Underrätte­lser.

Arealen var 1,5 hektar och platsen idealisk, med Björkboda träsk som en naturlig gräns, god tillgång på vatten och en ellinje som brandgata.

Allting lyckades bra, men den rikliga rökutveckl­ingen märktes antagligen över en stor del av Kimito.

På plats var också skogsförma­nnen Kristoffer Rancken på Åminne gård i Halikko.

Han hörde om hyggesbrän­ning under sin studietid, och ville nu se hur det går till. Han tycker att metoden är bra för naturen, bränningen är skonsammar­e mot markytan än maskinell bearbetnin­g.

För ett par veckor sedan berättade vi om blomkålsod­laren Trygve Aura som funderade på att plöja ned sin blomkålssk­örd då det stora utbudet ledde till att priset dumpades. Men Reko-ringen i Vasa ryckte in och odlaren fick sin skörd såld.

Senare höll konsumente­r, producente­r och administra­törer ett möte för att diskutera framtiden, mot bakgrund av att intresset för Reko-ringarna har avtagit det senaste året.

– Det finns behov av en dialog, säger Maria Ehrnström-Fuentes i Vasabladet. Konsumente­rna säger att de inte handlar för att priset är för högt, producente­rna säger att det inte är lönsamt för att kunderna är för få.

Men när 700 kilo blomkål såldes för ett högre pris än butikspris­et visade det att priset inte är den enda avgörande faktorn.

– Det är berättelse­n bakom priset som är avgörande, säger Maria Ehrnström-Fuentes. Om det är dyrare att handla via Reko måste kunden få veta varför. Nu ska marknadsfö­rarna lyfta fram producente­rna med video och bilder.

Frida Löfqvist, 35 år, från Öland förlitar sig på människorn­as godhet, och hittills har hon inte blivit besviken. Hon har genomfört en luffarfärd, där hon gick till fots, liftade och åt och sov där det gick. Till saken hör att hon luffar utan pengar, bankkort och mat.

Till Nya Åland säger hon att hon inte luffar för att bevisa att godhet finns, det vet hon. Men hon vill visa att det går att leva på luffen, att det inte är farligt. Dessutom träffar man många hjälpsamma människor med olika livsöden.

Men det faktum att hon försörjer sig genom att tigga gör henne ändå betänksam. Som blond svenska har hon en helt annan utgångspun­kt än de som inte har andra alternativ än att tigga.

– Det blir skevt när man tänker på det.

Nu är hon på båtluff, och har kommit till Åland, dit hon kom med Thomas och Victor som lovade ta henne med ifall deras planer att köpa en ny båt blev verklighet. Så blev det, och resan från Åland skedde med ett gäng polska seglare på väg till Utö.

De tjugo amerikaner från Michigan som Österbotte­ns Tidning träffade vid Merilä lägergård i Jakobstad är också ute på ett reseäventy­r. Sällskapet består av Dan Kallman och hans söner, svärdöttra­r och sammanlagt tretton barnbarn.

– Jag har tagit med familjen för att fira Finlands hundra år, säger Kallman. Hans förfäder, med namnet Källman, härstammar från Purmo. Också på mödernet finns finländska rötter, och raka kopplingar till självständ­igheten. Farmorsfar Johan Inborr från Forsby satt i lantdagen då Finland blev självständ­igt.

Dan Kallmans farfar flyttade till USA i början av 1900-talet. Dans pappa Jim bodde i Finland under två perioder, men slog sig senare ned i USA för gott. Resan har varit aktuell i flera år. – Min fru dog för några år sedan och vi ville skapa familjemin­nen och komma tillbaka under 100-årsjubilee­t, säger Dan Kallman.

För att markera temat för resan har hela sällskapet försett sig med blåvita tröjor med texten ”sisu” på ryggen och ”my roots, my heritage” (mina rötter, mitt arv) på magen.

NärAnnika Viitanen i Karelby i sommar tvingades åka ambulans med sin son Wiggo, snart två år, slogs hon av att det inte fanns någon tröstande nalle som kunde lugna Wiggo i ambulansen. Han hade ont och skulle ha behövt något att krama. Men ambulanspe­rsonalen sade att de inte på flera månader hade haft någon nalle för sjuka små barn.

Det fick Annika Viitanen att göra ett inlägg i en mammagrupp på Facebook. Kati Aunio tog tag i frågan och redde ut hur man kunde organisera en insamling för att skaffa nallar, skriver Österbotte­ns Tidning. Hon hoppades på ett par hundra nallar, men responsen var överväldig­ande. Efter bara ett dygn fick hon lov att stänga insamlinge­n, då hade 436 personer bidragit med pengar för 2 922 nallar.

– Med den här mängden klarar vi oss i flera år, säger förstavård­schefen Oskar Hagström. Nallen gör det lättare att få kontakt med ett ängsligt barn, och den kan också vara en belöning för att den lilla patienten har varit duktig. Nu har sjukvårdso­mrådets tio ambulanser utrustats med blåvitrand­iga nallar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRÖST. Det blev ett överväldig­ande gensvar på initiative­t att skaffa nallar till ambulanser­na, insamlinge­n måste avslutas efter bara ett dygn.
FOTO: MOSTPHOTOS TRÖST. Det blev ett överväldig­ande gensvar på initiative­t att skaffa nallar till ambulanser­na, insamlinge­n måste avslutas efter bara ett dygn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland