Västra Nyland

Marthorna besökte Uppsala

- CATHARINA HINDRÉN

Tisdagen den 15 augusti åkte marthor med Finnlines båt från Nådendal till Kapellskär. Den rutten var ju en nostalgitr­ipp för oss alla som åkt med Viking Line därifrån. Bekvämt och skönt att åka med dessa båtar, god mat och bekväma hytter. I Uppsala började vi med besök på ett anrikt kafé. Här har kända personer som Hjalmar Bergman och Karin Boye druckit kaffe och prins Eugen, målarprins­en, Gustaf Fröding och Gunnar Wennerberg funderat på livet i de plyschkläd­da sofforna. Här intog vi kaffe och prinsesstå­rta. I Uppsala finns Nordens äldsta universite­t som grundades 1477. Själva staden och Gamla Uppsala fanns redan på vikingatid­en. Vi besökte Uppsala domkyrka från slutet av 1200-talet. Kyrkan är Skandinavi­ens största, 118 meter hög och 118 meter lång. Här finns bland annat Erik den heliges relikskrin, Gustav Vasas och Johan III:s, Carl von Linnés och Nathan Söderbloms gravar, en barockpred­ikstol och fina textilier.

Ett besök i det närliggand­e Gustavianu­m bör man göra – det är ett av Uppsala universite­ts museer. Här finns mumier, vikingasvä­rd, konst, antika mynt och lerkärl. Högst uppe i huset finns den anatomiska te- atern som byggdes på 1660-talet för dissektion­er inför publik.

Lunchen intogs i Domtrappkä­llaren, huset som är från 1200-talet har haft en restaurang sedan 1930.

Efter maten blev det tid för shopping, nu kunde marthorna dra sig till minnes sagornas Pelle Svanslös – han bodde ju här.

Ännu återstod Botaniska trädgården, ett av Uppsalas främsta utflyktsmå­l med barockträd­gården och det tvåhundraå­riga orangeriet. Det finns mer än 8 000 arter i trädgården. Något vi tyckte andra orter kunde ta efter var trädgården där barn fått plantera nyttoväxte­r och sommarblom­mor, att kunna gå hit för att se hur de växer och för att sedan kunna skörda.

Ännu återstod Gamla Uppsala med sin kyrka och sina gravfält innan vi tog farväl av den vackra staden vid Fyrisån.

På vägen till båten pausade vi i Norrtälje och gjorde ett besök i Flygfyren. Den här gången var det nog inte smör, kaffe och mjöl som inhandlade­s men något inköp gjordes. Trötta men nöjda över allt vi upplevt återvände vi hemåt. Nu börjar vardagen med möten och den återkomman­de Matmässan den 14 oktober på Uncan i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland