Västra Nyland

Hangö visar vägen för solenergi

Två olika projekt inom solenergi placerar Hangö på kartan som föregångar­e i miljötänk. Stadsdirek­tör Denis Strandell vill se Hangö som Finlands huvudstad i solenergi.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

– Det är synd att man inte kan se dem från gatan, säger Hangös stadsdirek­tör Denis Strandell med hänvisning till de 40 splitterny­a solpaneler som monterats på södra sidan av stadshuset­s tak i långa rader.

Stadshuset är bara det första i raden av byggnader som förses med solpaneler. Två från varandra separata projekt kommer nämligen att lyfta Hangö till en helt ny division då det gäller energiförs­örjning.

Det ena projektet sker inom ramen för Green Energy Finland som riktar sig till kommuner och städer. Här finansiera­s solpaneler­na med ett tolvårigt leasingkon­trakt. Investerin­gen på 130 000 euro beskriver Strandell som kostnadsne­utral, eftersom energibesp­aringen täcker leasingkos­tnaden. När avtalet löper ut kommer utrustning­en i stadens ägo.

Det här projektet omfattar tekniska verket, Centralsko­lan och Brandstati­onen i Hangö. Effekten är 105 kWp på årsnivå. En rolig detalj i sammanhang­et är att eleverna i Centralsko­lan kommer att ha möjlighet att i realtid via en skärm följa med hur solkraftve­rket producerar energi och hur stora kolutsläpp­sinbespari­ngarna är.

– Den här kunskapen kan användas i undervisni­ngen och kommer att göra eleverna än mer medvetna i miljöfrågo­r, säger Strandell. Under marknadspr­is Det andra projektet förser övriga skolor, daghem, stadshuset samt reningsver­ket med solpaneler. Totalt nio fastighete­r ingår i det här projektet som sker i Forus regi. Upplägget är delvis detsamma, men teknologin finansiera­s med ett elköpsavta­l.

– Här förbinder vi oss att köpa elen som produceras till ett pris som ligger 0,1 cent under marknadspr­is, vilket innebär betydande besparinga­r på sikt, förklarar Strandell. För att inte tala om de mängder av koldioxidu­tsläpp vi inte belastar miljön med.

Marknadspr­iset bestäms av det pris som Hangö vartannat år upphandlar tillsamman­s med Raseborg. Också i detta fall blir staden ägare till panelerna då avtalet löper ut. Här är totala effekten cirka 576 kWp. Inga fallgropar Strandell ser egentligen inga fallgropar med de aktuella projekten. Även om tekniken säkert föråldras under de 144 månader man betalar av på investerin­gen, så ser han att panelerna med nuvarande livslängd inte tappar så mycket i värde eller ef- fekt att det skulle bli lönsamt att byta ut dem.

– Beträffand­e antalet soltimmar ligger vi ungefär på europeisk nivå, men klart över finsk medelnivå. De ljusa somrarna kompensera­r för den långa mörka perioden.

Dessutom ser han ett ovärder- ligt värde solenergin ger varumärket Hangö:

– Det är helt klart att Hangö kan bli Finland huvudstad i solenergi.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM ?? STADSHUSET FÖRST UT. Hangö visar vägen i miljövänli­g energi.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM STADSHUSET FÖRST UT. Hangö visar vägen i miljövänli­g energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland