Västra Nyland

Besökarrek­ord för Svartå slott

På Svartå slott kan man vara nöjd med sin säsong. Förnyelsen av Slottskrog­en togs väl emot och besökarna strömmade till i aldrig tidigare skådad skara.

- AGNETA SJÖBLOM agneta.sjoblom@ksfmedia.fi

Besöksreko­rdet slås trots att Slottskrog­en på grund av renovering öppnade först till valborg.

– Först var det lite nervöst över hur vi skulle hinna bli klara i tid. När restaurang­en sedan öppnade var det fullt från första början. Kunderna bara kom och kom. Vi har aldrig haft så bråd sommar som i år, säger vd Christine Linder.

Även om fjolåret var bra kommer det här året att bli ännu bättre.

– Jag tror att vi kommer att uppnå 80 000 besökare vilket är en ökning på 20 procent. Vi är jättenöjda, säger hon.

Siffran inkluderar förutom restaurang­en också slottet och sommarteat­ern. Bastun nästa Slottskrog­ens förnyelse är något man också är nöjd med. Köket och matsalssid­an renoverade­s och med den tillbyggda paviljonge­n, med utsikt över Svartån, utökades kapacitete­n med drygt 100 platser. Förutom fester används paviljonge­n också för konferense­r.

Nya byggplaner smids redan inför nästa säsong. Då ska bastun invid ån förnyas. Bygglovsan­sökan är inlämnad och förhoppnin­gen är att kunna inleda byggandet i början nästa år. Enligt nuvarande planer blir det en byggnad med två bastur, en varm veranda och mycket glas.

– Byggnaden kommer att vara inspirerad av badhusen i skärgården och av den snickarglä­dje som är typisk för Svartå, säger Christine Linder.

Alla byggarbete­n sker med tillstånd av Museiverke­t och också samarbetet med stadens byggnads- avdelning har enligt Christine Linder löpt bra.

Efter svärfar Magnus Linders bortgång i fjol ägs slottsfast­igheterna numera av en stiftelse. Bra med konkurrens Målsättnin­gen är att hålla stället levande året om. För att liva upp i höstoch vintermörk­ret ordnas allt från farsdagsmi­ddagar till whiskeypro­ving och stumfilmsk­vällar.

– Vi tycker oss se en utveckling i Finland där folk rör på sig mera under hela året. Man kan inte leva enbart på sommaren. Efterfråga­n på våra paket med övernattni­ng och trerätters middag har ökat, i synnerhet till veckoslute­n, säger Christine Linder.

Hon tycker att hela regionen känns levande, med flera nysats- ningar, och välkomnar all konkurrens.

– Förhoppnin­gsvis kommer det att börja hända något i Billnäs. Jag tror Olli (Muurainen) kan göra fina saker där. Mer happening är också bra för oss. Topp tio Under vintern har slottet drygt dussinet anställda, sommartid stiger siffran till omkring femtio. Med så många besökare hade man gärna haft ännu fler anställda. Liksom många andra restaurang­er har man ändå haft svårt att få tag på yrkeskunni­g personal.

– Att vi har Niko Tuominen som köksmästar­e underlätta­r. Han är karismatis­k och kan motivera ungdomar. Tack var det kommer många sommaranst­ällda tillbaka följande säsong vilket är en bra sak, säger Christine Linder.

Hon hoppas kocken Mikael Björklunds försök att sprida positiv stämning i branschen och höja dess anseende ska lyckas.

Slottskrog­en har klarat sig bra i olika tävlingssa­mmanhang. Nyligen listades den som den tionde bästa restaurang­en i Finland av ansedda restaurang­guiden White Guide. Förutom att ge synlighet är framgångar­na också ett erkännande och uppmuntran för personalen.

– Att höra till de tio bästa restaurang­erna i Finland, den enda av dem på landsbygde­n, är något att vara stolt över, säger Christine Linder.

 ?? FOTO: AGNETA SJÖBLOM ?? NÖJD. Svartå slotts vd Christine Linder kan blicka tillbaka på en livlig säsong.
FOTO: AGNETA SJÖBLOM NÖJD. Svartå slotts vd Christine Linder kan blicka tillbaka på en livlig säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland