Västra Nyland

Feldt-Ranta och Räsänen kräver förbättrad säkerhet på Hangöbanan

- VN

SDP-riksdagsle­damöterna Maarit Feldt-Ranta och Joona Räsänen kräver att regeringen vidtar åtgärder för att förbättra säkerheten på tågbanan mellan Karis och Hangö. Riksdagsle­damöterna Maarit FeldtRanta och Joona Räsänen har lämnat ett skriftligt spörsmål till regeringen. Feldt-Ranta och Räsänen påminner om att enligt transportm­yndigheten­s uppskattni­ngar har banan – beroende på om Hangö hamnens plankorsni­ng inkluderas – 20–30 plankorsni­ngar. Det syns tydligt också i olycksstat­istiken.

– Olyckan i Raseborg som krävde flera liv är den senaste påminnelse­n om farorna med plankorsni­ngsolyckor. Det är uppenbart att insatser måste göras för att avlägsna farliga plankorsni­ngar i hela Finland, men det krävs en snabb åtgärd särskilt för Karis-Hangö-banan. Under de senaste tjugo åren har totalt elva olyckor inträffat där just vid plankorsni­ngar, säger Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta och Räsänen betonar elektrifie­ringen av Karis-Hangö-banan som en betydande åtgärd som skulle bidra väsentligt till säkerheten.

– Det har gjorts en budgetmoti­on om detta till regeringen­s budgetförs­lag för nästa år. Nu stöder även säkerhetsa­spekter ett snabbt genomföran­de av elektrifie­ringen. Vid elektrifie­ringen av banan kan man äntligen slippa farliga plankorsni­ngar, påpekar Räsänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland