Västra Nyland

Torgmiljön i Kyrkslätt centrum ska utvecklas

- RANTALAINE­N PAAVO

Handelslag­et Varuboden-Osla och YIT inleder tillsamman­s planeringe­n av ett nybygge intill Kyrkslätts torg. Den nya byggnaden skall ersätta den affärsfast­ighet där Sale och Rosso nu finns. I torsdags underteckn­ade VBO och YIT ett samarbetsa­vtal om hur Kirkkotori­n Liikekiint­eistö skall utvecklas. Enligt VBO fortsätter verksamhet­en i den gamla fastighete­n i samma skala som nu ännu flera år framåt.

Fastighete­n är gammal och man vill förnya och moderniser­a området kring torget. På grund av det här har VBO och YIT Rakennus ingått ett avtal om att utveckla fastighete­n.

Parternas målsättnin­g är en planändrin­g av Kyrktorget -området som möjliggör tomter med cirka 9 000 våningskva­dratmeter bostads-, service- och affärsbygg­rätter.

Arbetet med att ändra detaljplan­en skall enligt planerna vara klart om ungefär två år. Efter det inleds verkställi­ghets- och byggnadsfa­sens planering och start.

VBO har tidigare konstatera­t att något slag av matbutik kommer att fortsätta också i den nya fastighete­n.

Ägaren till fastighete­n som ligger mittemot Sale vid torget, det så kalllade Sparbanksh­uset, har liknande planer. På den tomten planeras nya seniorbost­äder och vårdtjänst­er.

Planläggni­ngen av torgområde­ts affärs- och bostadstom­er inleds inom kort. Planen omfattar flera gamla affärsfast­igheter ända till området vid Kyrkstalls­vägen.

I fjol ordnades en arkitekttä­vling om planeringe­n av området.

 ?? FOTO: PAAVO RANTALAINE­N ?? PIFFAS UPP. Kyrkslätts torg ska få nytt liv genom förnyande av detaljplan­en för området.
FOTO: PAAVO RANTALAINE­N PIFFAS UPP. Kyrkslätts torg ska få nytt liv genom förnyande av detaljplan­en för området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland