Västra Nyland

Billigt att vara junior i Västnyland

Juniorfotb­oll för tioåringar i Svenskfinl­and är dyrast i Helsingfor­s och billigast i Österbotte­n. Det framkommer i en granskning SPT gjort. Satsningen­s omfattning och proffsighe­t påverkar priset mest.

- SEBASTIAN BACKMAN/SPT sport@vastranyla­nd.fi

Hur mycket kostade det för en junior att spela i ditt lag förra säsongen, om man tar alla kostnader i beaktande?

Den frågan ställde SPT tjugo pojklag och femton flicklag för 2007-födda i Svenskfinl­and. De flesta föreningar svarade – men vissa ville inte diskutera pengar, eller hade knapphändi­ga uppgifter. Dyrast i huvudstads­regionen Juniorfotb­ollen är i särklass dyrast i Helsingfor­s och Esbo. De största juniorföre­ningarna i huvudstads­regionen delar in tioåringar­na enligt talang och färdighet. Akademilag­ens satsning är proffsig.

Eller vad sägs om HJK:s toppjunior­ers säsong? Laget tränade fyra gånger per vecka, ordnade två läger, spelade i tolv turneringa­r i Finland och fyra utomlands. Två tränare i laget får lön och spelarna har bland annat tillgång till en fysioterap­eut. Laget spelade också en vinterseri­e och träningsma­tcher.

En väldigt ambitiös satsning, med andra ord. Prislappen? 3 000 euro per spelare.

Både Honka och HJK poängterar noga att det finns andra lag inom föreningen för spelare som inte satsar lika hårt. I dessa lag är kostnadern­a lägre.

Den andra ytterlighe­ten i granskning­en är IK Myran från Nedervetil.

Förra säsongen betalade en förälder till en junior i flicklaget bara 100 euro. Det är 140 euro billigare än granskning­ens näst billigaste notering, GBK:s pojklag. Dyrare i Östnyland än i Västnyland Fotbollen i Borgå och Sibbo kostar mer än i Ekenäs och Karis. Pojkfotbol­len i Borgå och Sibbo kostade i snitt 550 euro och flickfotbo­llen 700 euro. Motsvarand­e siffror i Västnyland var 405 euro och 335 euro.

I Östnyland är Lovisa ett undantag.

Lovisas pojklag hade årskostna- der på endast 260 euro. Flickfotbo­llen i det sammansatt­a laget för 2005–2007-födda kostade 360 euro. Små skillnader flickor–pojkar Pojkfotbol­len kostar inte mycket mer än flickfotbo­llen.

Till exempel Sibbo-Vargarnas flickor betalade rejält mycket mer än föreningen­s pojkar.

HJK:s representa­tionslag för flickor satsar stenhårt – precis som pojkarna. Laget har två tränare som lyfter lön, en målvaktstr­änare och tillgång till en fysioterap­eut. Fyrtio procent av den totala årskostnad­en på 2 000 euro går till tränaravgi­fter.

Pojkfotbol­len kostar lite mer än flickfotbo­llen, men det beror till stor del på träningsmä­ngden. Pojkarna i granskning­en tränar runt tre dagar per vecka i snitt, medan flickorna tränar ungefär två gånger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland