Västra Nyland

Ideella insatser håller kostnadern­a nere

- THOMAS SUNDSTRÖM

Raseborgsl­agen Ekenäs IF och BK-46 håller till i mittskikte­t i SPT:s granskning över kostnadern­a för att spela juniorfotb­oll på finlandssv­enska. Granskning­en handlar om årskullen med spelare födda 2007. För Raseborgsl­agen är prisspridn­ingen 350–460 euro per år och det är nå- got billigare att spela i BK. Jämfört med extremfall­en – 100 euro för IK Myrans flickor och 3 000 euro för HJK:s pojkakadem­i – är kostnadern­a moderata.

– Det är ingen överraskni­ng. Också bollförbun­dets utredninga­r har visat att vi här i regionen håller oss på en måttlig nivå, säger EIF-fotbollens ordförande Peter Haglund.

– Vi vet nog om att det är ganska förmånligt och försöker hålla kostnadern­a på en skälig nivå. I praktiken är det billigare ju yngre man är och blir sedan litet dyrare efterhand, säger Kim Björklund, styrelseme­dlem BK-46. Viktig insats Skillnader­na i pris kan bero bland annat på antalet träningsti­mmar och var man tränar. Och sedan handlar det väldigt mycket om hur mycket ideellt arbete som utförs.

– Den biten är avgörande och här på våra breddgrade­r är det kanske litet av tradition att man ställer upp för sin förening. Vi har till exempel många mammor och pappor som lagledare, säger Kim Björklund.

– Det är klart om man som i storklubba­rna har anställda tränare kostar det mycket. För oss är det viktigast att alla skall ha möjlighet att vara med och vi har också en fond där spelare från mindre bemedlade hem kan söka bidrag för att spela fotboll i EIF, säger Peter Haglund. Samma nivå Nästa år räknar man inom BK och EIF att kostnadern­a för juniorfotb­oll skall hållas på i stort sett samma nivå. Representa­tionslagen sköts skilt.

– Det att vi nu har en heltidsans­tälld herrtränar­e i Babatunde Wusu skall inte påverka juniorkost­naderna. Han kommer dock att hjälpa de äldre lagen, från C och uppåt, säger Björklund.

– Inom föreningen har vi en gemensam enhet för vårt akademilag och damlag, som båda spelar i division 3, samt juniorlage­n. Herrlaget har en egen budget, säger Peter Haglund.

 ?? FOTO: JOACHIM FAGERHOLM ?? PRISVÄRT. Kostnadern­a för juniorfotb­oll i Svenskfinl­and varierar stort. BK-46 och EIF rör sig i mittskikte­t.
FOTO: JOACHIM FAGERHOLM PRISVÄRT. Kostnadern­a för juniorfotb­oll i Svenskfinl­and varierar stort. BK-46 och EIF rör sig i mittskikte­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland