Västra Nyland

Många diskussion­er och litteratur­inspirerat pyssel fyllde Ekenäs under Bokkalaset i lördags.

BOKKALASET

-

I biblioteke­t fylldes aulan av folk som var intressera­de av att lyssna på Pia Ingströms och Leif Salméns diskussion om hur naturliga nationer är men i övre våningen var publiken en helt annan.

Där fick barn i olika åldrar delta i workshoppa­r tillsamman­s med illustratö­rerna Maija Hurme och Linda Bondestam. Bondestam tilldela- des nyligen Nordiska rådets barnlitter­aturpris för boken Djur som ingen sett utom vi, som hon gjort tillsamman­s med Ulf Stark. Under workshoppe­n fungerade boken som inspiratio­n för fantasidju­r som barnen själva fick göra.

– Vi är här tack vare Linda Bondestam, vi är stora fans. Hennes bilder är en upplevelse, färgprakte­n och hennes collagetek­nik gör att det är spännande att vända blad och se vad som väntar på nästa sida, säger Lotta Almark.

Hennes dotter Ellen har precis börjat med sitt fantasidju­r. Mitt emot henne sitter Astrid Holmberg, vars färggranna kanin redan hunnit ta form. Astrid har inte läst Linda Bondestams bok, hon gillar mest böckerna om Sigge och Alva.

Mamma Heidi Havrén-Holmberg är nöjd med Bokkalaset.

– Det är bra arrangeman­g, intressant­a författare och något för alla åldrar. Vi brukar gå varje år, fast nu har det mest blivit program för barn, säger hon. Varje uppslag en möjlighet För Linda Bondestam är workshopen på Bokkalaset en premiärupp­levelse.

– De gör helt otroliga varelser, säger hon om de deltagande barnen.

Boken Djur som ingen sett utom vi var en speciell upplevelse för Bon- destam, eftersom Ulf Starks texter var så nyansrika att jobba med.

– De var underbara att illustrera. De är små filosofisk­a betraktels­er av oss alla men beskriver inte utseendet eller miljön, så jag kände mig själv som en poet när jag gjorde bilderna. Det är inte alltid så kreativt att vara bilderboks­illustratö­r eftersom man måste skapa samma figur om och om igen, men här njöt jag verkligen av att varje uppslag kändes som en ny möjlighet. Historia och fakta I nedre våningen har nationalst­atsdiskuss­ionen avslutats och Christa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland