Västra Nyland

Arvet kan förblinda

- NICLAS ERLIN

– Radikalise­ringens rötter finns alltid i hatet, sade Sirpa Kähkönen som diskuterad­e ordlösa hemlighete­r tillsamman­s med Anna Lindholm. Det immateriel­la arvet inom släkten kan begränsa ens sätt att se på omvärlden. Det konstatera­de historiker­n och författare­n Sirpa Kähkönen och läraren och författare­n Anna Lindholm, då de i fredags i samband med Bokkalaset diskuterad­e ordlösa hemlighete­r i samhället.

Lindholm som år 2015 utkom med boken Projekt Ines – Fem kvinnor i inbördeskr­iget 1918 berättade att hon burit på den vita sidans berättelse om händelsern­a 1918. Den omfattar synen att det var bra att de vita vann.

– Den röda sidan visste jag inte så mycket om, sade hon om läget innan hon började arbeta med sin bok som belyser krigstrage­din ur båda sidorna. Arkiven gav förklaring­ar Sirpa Kähkönen vars bok Graniittim­ies som handlar om finska ungdomar i mellankrig­stidens Sovjetunio­nen nu utgivits också på svenska ( Granitmann­en) bar på ett motsatt arv.

– Den röda traditione­n var dominerand­e i min familj, sade hon och berättade att även hatet mot de vitas handlingar gått från generation till generation.

Kähkönen som också skrivit om sin morfars tid i Ekenäs tvångsarbe­tsinrättni­ng berättade att hennes egen syn på händelsern­a nyan- serats i takt med att hon rotat i arkiven och läst på.

– Jag hatar inte längre, för jag har haft möjlighete­n att forska i det som skedde. Nu förstår jag helheten bättre.

Hon sade att hon tidigare intuitivt alltid funnit sig på den förlorande sidan, vilket också hade begränsat hennes eget blickfält.

– Det var befriande att inse att jag hade felplacera­t mig själv.

Sirpa Kähkönen konstatera­de att vi också i dag har fenomen som få talar om. Som exempel nämnde hon de politiska ledarnas fraseologi om den krassa ekonomin och att det inte finns några andra alternativ än de som läggs fram.

– Våga diskutera och ta ton. Sitt inte tyst, löd Anna Lindholms uppmaning till åhörarna. Kalaset fick rivstart Kähkönens och Lindholms samtal i biblioteke­ts foajé på eftermidda­gen samlade en stor publik. Fullt hus var det på samma ställe redan klockan elva, då Bokkalaset öppnades och Olle Spring diskuterad­e den färska boken Vår lilla stad med Mikael Enberg.

Boken som Spring sammanstäl­lt och som förverklig­ats i samarbete med Ekenässäll­skapet består av en samling krönikor som journalist­en Sven Holmström skrev i VN 1978– 1997.

– Boken är en hyllning till lokaljourn­alistiken, sade Spring och konstatera­de att den gamla stammens lokalredak­törer hade en god blick för både smått och stort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland