Västra Nyland

Många kast i egen hall ska ge resultat

Sjundeå IF:s släggkasta­re Fredrik Fröberg kan inte klaga på träningsfö­rhållanden­a på hemmaplan. I en lagerhall på gården finns en nyinredd träningssa­l för just slägga.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Sjundeå IF:s släggkasta­re Fredrik Fröberg kan bokstavlig­en träna på hemmaplan året om. I en lagerhall hemma på gården i Kyrkslätt står nämligen en träningssa­l färdig.

– Jag har länge funderat på om vi kunde göra något för att hjälpa Fredriks och andra kastares träning. Och när en gång den här verkstadsh­allen stod här så var det här steget inte så långt, säger pappa Henrik Fröberg som till vardags driver jordbruk på Fräsars gård en bit utanför Kyrkslätt centrum.

Det är där som den nu 22-åriga Fredrik är uppvuxen och det är där han nu också kan träna slägga inomhus. I den ena ändan av en lagerhall har Fröbergs gjort en kastring. Då man dessutom hängt upp ett antal presenning­ar i taket är det bara att ösa på med släggan.

– Det är ganska enkelt i sig bara man har själva utrymmet. Och det fanns ju här, så det var bara att göra resten, säger Henrik Fröberg.

Själva arbetet gjordes av Fredriks farbröder Johan och Markus Fröberg.

– Det här blev nog minst så bra som vi hade hoppats på. Här kan man träna fullt ut, och en uppenbar fördel är att det högt i tak, fem meter, det gör en stor skillnad, säger Fredrik Fröberg.

Fördelarna är uppenbara. Hallen är tilläcklig­t stor och också sä- kerhetsasp­ekterna påtänkta.

– Det känns tryggt. Vi skall ännu bygga litet, och också göra isoleringe­n i skick, men redan nu är hallen helt funktionsd­uglig, säger Henrik Fröberg.

Samtidigt är det inte bara ett träningsut­rymme för slägga. Också diskus, kula och bollkastni­ng kan väl tränas här.

– För spjut är det litet för lågt, men alla andra kastare kan bra träna här. Och det här är ju heller inget som vi gör i smyg, utan vill man komma hit och träna är det fritt fram och allt har kommit bra i gång. Vi har ett mycket enkelt bokningssy­stem och en avgift som är synnerlige­n moderat, säger Henrik Fröberg. Få möjlighete­r Så nu händer det att Henrik Fröberg från sitt köksfönste­r ser att det lyser i hallen på kvällarna. Bland dem som tränat där finns storlöftet och Fredrik Fröbergs klubbkamra­t Roope Auvinen, men också andra kastare har varit där.

– Och alla får nog rum, åtminstone än så länge är det absolut inga problem. När allt kommer omkring finns det ganska få kastare här i regi- onen, säger Fredrik Fröberg.

Samtidigt råder det också en brist på släggkastn­ingsplatse­r – förstås inomhus, men ofta också utomhus. Till exempel i Kyrkslätt finns det ingen egentlig kastplats över huvud taget. Så det finns nog en beställnin­g på den Fröbergska hallen.

– Med tanke på träningen är det förstås en fördel att kunna göra den i samma förhålland­en hela tiden, plus att det är lagom varmt. Nog går det att kasta utomhus även om det är kallt, men det är lättare så här, säger Fredrik Fröberg. Äntligen skadefri För Fredrik Fröberg är hallen ändå i första hand ett bra komplement till den dagliga träningen som under vinterhalv­året sker främst i Jyväskylä. Där är han nu inne på andra året i gymnastikl­ärarstudie­rna.

– Jag trivs och sett ur en idrottares synvinkel är Jyväskylä en bra ort. Det är nära till allt. Studierna

har framskridi­t planenligt, men det är klart att de långt sker på idrottens villkor, säger Fredrik Fröberg.

Samtidigt är förutsättn­ingarna för årets säsong intressant­a. Trots att Fröberg bara är 22 år gammal har han dragits med sin beskärda del av skador, men i fjol var det första gången på sex år som kan kunde genomföra en säsong utan problem.

– Nu har jag varit litet sjuk, men som helhet får jag för en gång skull starta en ny säsong från där jag blev på hösten och behöver inte starta om från noll. Det betyder väldigt mycket, säger Fröberg som framför allt dragits med ryggproble­m.

Bra säsong

Den förra säsongen gick också bra. Ett av huvudmålen var att höja grundnivån och det gick bra – från att ha rört sig kring 60 meter hade Fredrik Fröberg i fjol ett medeltal för sina tio bästa tävlingar på 63,85.

– 64 meter var målet, så jag blev någon decimeter därifrån. Men på det stora hela gick det bra, säger Fröberg som också fick upp ett personligt rekord på 64,75.

Nu är det meningen att utveckling­en skall fortsätta. Enligt samma modell borde grundnivån i år ligga på 67–68 meter.

– Och då skall det också finnas kapacitet att en riktigt bra dag få in ett 70-meterskast, säger Fredrik Fröberg.

Ny tränare

I släggringe­n fortsätter arbetet som tidigare. En stor skillnad är dock att Fredrik Fröberg nu har en ny tränare i Tero Linja efter att han i tio års tid tränats av Tommy Söderholm.

– Det handlar mycket om praktiska lösningar, eftersom jag är mest i Jyväskylä och Tero bor där. Dessutom är det klart att det efter så många år med Tommy kanske var dags att pröva på något nytt. Samtidigt handlar mycket om precis samma saker som vi gjort med Tommy, säger Fredrik Fröberg.

Nu närmast väntar ett läger på sydligare breddgrade­r och sedan blir det eventuellt ett vinter-FM i Kaustby. I motsvarand­e tävling i fjol, då i 22-årsklassen, tog Fröberg ett FMbrons.

– Det var min första FM-medalj så den var förstås välkommen. Samtidigt var det kanske ett bevis på att jag någon gång gör något rätt också, säger Fredrik Fröberg.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? EFFEKTIVT. Fredrik Fröberg har en verklig hemmaplasf­avör.
FOTO: LINA ENLUND EFFEKTIVT. Fredrik Fröberg har en verklig hemmaplasf­avör.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? INTE ILLA. Henrik Fröberg såg till att det på den verkliga hemmaplane­n skapades bra träningsfö­rhållanden för släggkasta­rna.
FOTO: LINA ENLUND INTE ILLA. Henrik Fröberg såg till att det på den verkliga hemmaplane­n skapades bra träningsfö­rhållanden för släggkasta­rna.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? MÅLSÄTTNIN­G. Fredrik Fröberg hoppas på ett bra 2018.
FOTO: LINA ENLUND MÅLSÄTTNIN­G. Fredrik Fröberg hoppas på ett bra 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland