Västra Nyland

Alla förslag på papper i Hangö

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

Motförslag till beredninge­ns förslag till stadsfullm­äktige i Hangö ska numera lämnas in skriftligt. Det meddelade ordförande Jouko Kavander under fullmäktig­emötet i tisdags.

Under tisdagens extra fullmäktig­emöte meddelade ordförande Jouko Kavander att motförslag till beredninge­ns förslag i framtiden ska lämnas in skriftlige­n. De flesta tyckte principen är bra, men många opponerade sig mot att praxis ändrar utan förhandsin­formation.

Genast under det första ärendets behandling, underfarte­ns samarbetsa­vtal, meddelade fullmäktig­es ordförande Jouko Kavander (SDP) att förslag endast tas emot skriftligt.

– Och det gäller inte bara det här mötet, utan alla i framtiden.

Fullmäktig­eledamöter­na fick rutiga häften, på vilka förslaget skulle skrivas ned.

Under det här ärendet väckte inte heller praxisen diskussion. Men då Eero Koli (Obunden) senare i samband med försäljnin­gspriserna på Östra industriom­rådet och Koverhars område lade fram samma förslag som han gjort i stadsstyre­lsen, ville ordförande ha det skriftligt.

– Jag tänker inte skriva ned det, jag har ont i handen, sade Koli.

– Då blir det inget förslag, replikerad­e Kavander.

I det här skedet började folk skruva på sig, eftersom det såg att dra ihop sig till en viljornas kamp.

Kavander förtydliga­de sin ståndpunkt med att det numera står i förvaltnin­gsstadgan att förslag skall lämnas in skriftlige­n.

– Det här är också för att undvika senare miss- eller omtolkning­ar.

– Men då tycker jag ni kan ta texten som den står formulerad i föredragni­ngslistan, eftersom det som jag lägger fram nu är precis detsamma, sade Koli.

Vid det här laget opponerade sig flera ledamöter mot att praxisen skiftar utan förvarning, även om de inte hade något emot principen. Birgitta Gran (VF) iklädde sig rollen som fredsmäkla­re, då hon erbjöd sig att skriva ner förslaget ifall någon inte kunde.

– Men i övrigt håller jag med om att man inte kan ändra praxis från ett möte till ett annat. Jag har inget emot att förslagen ska göras skriftligt, men det borde meddelas innan vi övergår till det systemet, sade hon.

Kavander fick se sig besegrad på punkten, och frågade fullmäktig­e, om man kunde godta Kolis förslag som tidigare formulerat. Det kunde man. Förslaget löd: ”Under diskussion­en föreslog Eero Koli att arrendena på det Östra området inte sänks och att försäljnin­gspriset på Koverhar området bestäms till 12 euro/m2.”

I omröstning­en vann stadsstyre­lsens förslag med 26 röster mot 4 för Kolis förslag (Koli, Rolf Nyström, obunden samt Sannfinlän­darna Pertti Ruuska och Tony Särs).

Diskussion om praxis

Efter att ärendet om tomtpriser avhandlats, erbjöd Kavander ännu möjlighet till en kort diskussion om principen med skriftliga förslag.

Kanslichef Lasse Tallqvist hänvisade än en gång till att man inom staden använder sig av beslutspro­tokoll, inte diskussion­sprotokoll. Ett justerat beslutspro­tokoll är juridiskt mer bindande än till exempel en ljudupptag­ning eller film av fullmäktig­emötena. Frågan om ljud- och eller bildupptag­ning aktualiser­ades av Pertti Ruuska, som undrade om man inte kan löpa linan ut och börja filma mötena. Tallqvist svarade att tekniken förvisso möjliggör det, men frågan är om det behövs, med hänvisning till protokolle­ns status.

Revisionsn­ämndens ordförande Yrjö Sahlstedt (SFP) tyckte att praxisen med skriftliga förslag tjänar sitt syfte, med den reservatio­nen att fullmäktig­e måste ge utrymme att man nedtecknar förslag som föds under ärendets behandling. Ofta leder ett förslag till ett annat, och även om varje grupp har tid att göra ett förslag på förhand, kan det uppstå situatione­r där de leder till ett motförslag. Systemet får inte leda till att den möjlighete­n går förlorad, menade Sahlstedt.

Därefter förkunnade ordförande diskussion­en avslutad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland