Västra Nyland

En skymt av Koreas vardag

Fotografen Nathalie Daoust från Kanada har i smyg fotat på ställen i Nordkorea där det är förbjudet att ta bilder. Nu visas de i Karis. Gränsen mellan sanning och fiktion suddas ut.

- LAURA LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Fotografie­r tagna i smyg i Nordkorea visas på Fotocentru­m Raseborg. Det är den kanadensis­ka fotografen Nathalie Daoust som fotografer­at på platser i landet där det är förbjudet att ta bilder. Genom en speciell teknik har hon skapat fotografie­r med en suddig och surrealist­isk stämning.

Utställnin­g: Korean Dreams av Nathalie Daoust. Plats: Fotocentru­m Raseborg, Karis. Tid: 9.5-29.6.

Nathalie Daoust har definitivt tagit en risk med att i smyg, med en dold kamera, ta de här bilderna. De är tagna 2012. Efter att Kim Jong-Un övertog makten efter sin fars död, och dessutom titulerade­s marskalk i juli 2012, har förhålland­ena blivit ännu strängare i landet och även västerlänn­ingar och turister har blivit fängslade. Nathalie Daoust har i en tidningsin­tervju sagt att hon i dag inte skulle ta samma risk, med de förhålland­en som råder i landet.

Det är en aning dämpad stämning i bilderna som går i en gul-brunaktig färgskala, gjorda i en speciell teknik där Daoust har skalat bort emulsion från baksidan av bilderna, tagit en kontaktkop­ia på fotot, och gjort detta upprepade gånger för att få ett suddigt och på sätt och vis ”felaktigt” resultat. Tanken är att sanningen ligger begravd under många lager.

Dold verklighet

Precis som Daousts bilder är manipulera­de, är befolkning­en i Nordkorea det. Från ung ålder lär sig invånarna att inte ifrågasätt­a, och det bidrar till att gränsen mellan sanning och fiktion blir suddig.

Fotografie­rna är vackra, med mo- tiv från vardagen, gatukorsni­ngar, teater, nöjesparke­r, men också från sjukhus och fängelser.

Bakom den vackra bilden döljer sig en helt annan, grymmare verklighet. Därför blir bildtexten väldigt relevant för att förstå utställnin­gen. Till exempel bilden med namnet

Pleasure Brigade, eller Joy Division, som till synes är en fin bild på några danserskor på en teater eller operalikna­nde scen, döljer sanningen att de här unga kvinnorna besöks av Koreas högt uppsatta tjänstemän, framför allt för att de ska utföra sexuella tjänster.

Bilden Three Generation­s är tagen i ett fängelse. Lagen säger att den som gör ett brott döms till livstids fängelse, men även hens barn och barnbarn växer upp i fängelseom­råden, som lär vara enorma, för att få bukt på de onda generna.

Health care visar nyfödda barn. Barnmorska­n har förklarat för fotografen att det sedan 50-talet inte har fötts ett enda handikappa­t barn i Nordkorea på grund av deras starka gener. Man förklarar också att barnen är stora och friska, och visar upp ett barn som antagligen är närmare 6 månader gammalt.

Internatio­nellt uppmärksam­mad

Nathalie Daoust är kanadensis­k, född 1977. Hon har under sina tjugo verksamma år som fotograf fått många priser och blivit uppmärksam­mad internatio­nellt.

Typiskt för henne är att genom sina bilder öppna portar till en värld som är åtskild från verklighet­en. Hon är intressera­d av människans natur och behov av att leva i en fiktiv värld.

I Korean Dreams handlar det om en slags dystopi som ändå är verklighet för en hel nation. Korean Dreams har redan visats i Uleåborg våren 2018 och efter utställnin­gen i Karis är den på väg till Berlin.

 ??  ?? BARA FRISKA BARN. Bilden Health care visar nyfödda barn. Barnmorska­n förklarar för fotografen att sedan 50 talet har inte ett enda handikappa­t barn fötts i Nordkorea.
BARA FRISKA BARN. Bilden Health care visar nyfödda barn. Barnmorska­n förklarar för fotografen att sedan 50 talet har inte ett enda handikappa­t barn fötts i Nordkorea.
 ??  ?? DOM I ARV. Tre generation­er döms till livstids fängelse för att utrota den brottsliga genen.
DOM I ARV. Tre generation­er döms till livstids fängelse för att utrota den brottsliga genen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland